Recensie

Beetje meer risico nemen bij het tv-gala mag best (***)

De 49ste editie van 'onze polder-Emmy's' wilde graag het televisie-evenement van het jaar zijn. Dat is redelijk gelukt. Alleen nu nog de polder uit die Televizier-Ring zien te krijgen.

Vincent Smits
Angela Schijf en Victor Reinier van Flikken Maastricht (TROS) vieren dat zij de Gouden Televizier-Ring 2014 hebben gewonnen voor beste tv-programma. Beeld anp
Angela Schijf en Victor Reinier van Flikken Maastricht (TROS) vieren dat zij de Gouden Televizier-Ring 2014 hebben gewonnen voor beste tv-programma.Beeld anp

Duitse toeristen kijken vanaf de overkant van de straat toe hoe de sterren en iedereen die ertoe doet in televisieland over de rode loper Carré binnen komen lopen. Een behulpzame voorbijganger geeft uitleg in zijn beste Engels. 'Nee, het is geen grote bruiloft. Het zijn de Nederlandse Emmy's.'

Bij de start van de 49ste editie van onze polder-Emmy's komt presentator Jan Smit met de Televizier-Ring op een toorts als een olympische atleet het prachtige Carré binnen rennen, terwijl binnen flink op pauken wordt geslagen.

Lauren Verster gaat in filmpjes in een gouden bolide langs bij sterren om ze te vertellen dat de kijker iets van ze vindt: beste presentatrice van het Jeugdjournaal, veteraan die nog echt niet mag stoppen en andere categorieën. Spannender dan het pakje van Verster wordt het niet.

Dikke vrienden
Het gaat om de prijzen, maar de televisiewereld - commerciëlen en publieken - lijken deze avond allemaal dikke vrienden te zijn. Het gaat er ontspannen aan toe. Er is genoeg tijd voor losse gesprekjes met de kanshebbers tijdens de show. En er zijn grappige momenten: acteur David Hasselhoff die in een filmpje zijn steun uitspreekt voor Johnny de Mol (De Mol bezocht hem in Hollywood in SynDroom) en Chantal Janzen, winnaar van de Zilveren Televizierster Vrouw, noemt in haar dankwoord de voetballers Memphis Depay en Jasper Cillessen plagerig Aron Winter en Hans van Breukelen. 'Ja, ik weet niks van voetbal,' verontschuldigt Janzen zich lachend.

De keuze voor de mensen die de prijzen mogen uitreiken pakt vaak niet zo lekker uit. Cillessen en Depay kunnen goed keepen dan wel voetballen, maar zijn geen geboren televisietalenten. De meestal zo charmante Ilse DeLange verandert bij de aankondiging van de winnaar van de Televizier-Ring in een bangig bazelend hoopje zenuwen en het toneelstukje van de in bruidsjurken gestoken Caroline Tensen en Anita Witzier zorgt voor kromme tenen. 'Trouwen is het nieuwe divorce.'

Meer risico
De presentatie van Volendammer Smit is degelijk maar weinig spannend. Hopelijk neemt AvroTros volgend jaar - vijftigste verjaardag - iets meer risico wat dat betreft. Over de scherpe presentatie van de Golden Globes door de Britse komiek Ricky Gervais enkele jaren geleden praat men nog steeds in de VS.

Ook de grote winnaar, Flikken Maastricht, verrast niet echt. Het programma kent zo'n grote trouwe schare fans, getuige de fandagen van de politieserie. Wel jammer dat acteur Victor Reinier zijn belofte om te zingen in zijn dankwoord niet nakomt.

Al met al is deze aflevering van het Televizier-Ringgala één van de betere van de afgelopen jaren - Hasselhoff die een filmpje inspreekt, twee acteurs van Penoza die een scène opnieuw inspelen. Het zijn dappere pogingen in de goede richting voor een gala op een prachtige locatie dat zo graag het televisie-evenement van het jaar wil zijn. Aan de enorme drukte op het feestje na afloop te zien, is het dat ook. Alleen nu nog de polder uit die Televizier-Ring zien te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden