Beeld van Amsterdamse kunstenares is Russische internetsensatie

Wat begon als een sculptuur voor een project van het academisch ziekenhuis in Leiden, is uitgegroeid tot een regelrechte internethit in Rusland.

Steffi Posthumus

Een grijze blop zonder benen, met het hoofd van een zee-olifant, inclusief de vriendelijke, dromerige ogen, wachtend op een stoeltje. De handen keurig in elkaar gevouwen. De 'Homunculus Loxodontus' is moeilijk te omschrijven. Zo buitenaards en toch herkenbaar.

Kunstenares Margriet van Breevoort (26) maakte het werk in opdracht van het LUMC-ziekenhuis in Leiden. "Ik wilde graag iets maken wat de sfeer van het medisch centrum zou vangen. Dit wezen wacht en hoopt, en hoop is in een medisch centrum volgens mij iets heel belangrijks."

De wachtende
Maar laat dat andere gegeven - wachten - nu net iets heel belangrijks zijn in Rusland. Zo dacht een Russische medewerker van het ziekenhuis ook. Ze plaatste een foto met de begeleidende tekst dat dit wezen de ziekenhuisbezoekers vergezelt bij het wachten, op een Russische variant van Reddit, met alle gevolgen van dien.

Binnen een paar dagen was Van Breevoorts 'Loxodontus' omgedoopt naar 'Zhdun', een verbastering van het Russische woord zhdu dat 'ik wacht' betekent en dook het wezen op in allerlei Russische memes.

Verkocht
"Het is overweldigend, maar heel leuk dat er zoveel aandacht voor is," zegt Van Breevoort. "Ik krijg nu allerlei vragen en zelfs opdrachten uit Rusland." En dat terwijl ze in eerste instantie helemaal niet wist van de wachtcultuur in Rusland, die voortkomt uit het communistische tijdperk, waarin er voor vrijwel alle goederen gewacht moest worden.

Of ze een vervolg gaat geven aan haar 'Zhdun', weet Van Breevoort nog niet. "Het origineel was al verkocht aan het ziekenhuis. Ik weet nog niet of ik er meer ga maken. Eerst maar even kijken hoe dit verder loopt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden