Bedreigde schrijver Pim Lammers draagt eenmalig gedicht voor op Boekenbal

Schrijver Pim Lammers (29) heeft vrijdagavond op het Boekenbal in Amsterdam eenmalig zijn Kinderboekenweekgedicht voorgedragen. Het was zijn eerste publieke optreden nadat hij zich vorige maand wegens doodsbedreigingen terugtrok. Om veiligheidsredenen geeft hij voorlopig geen lezingen. Dat zegt hij in een exclusief interview met deze site.

Tonny van der Mee
Kinderboekenschrijver Pim Lammers. Beeld Renee de Groot
Kinderboekenschrijver Pim Lammers.Beeld Renee de Groot

In het Internationaal Theater Amsterdam (Stadsschouwburg) betrad Lammers onder groot applaus het podium. Zijn aanwezigheid werd tot het moment zelf geheim gehouden. Lammers droeg het gedicht voor dat hij geschreven had voor de Kinderboekenweek 2023. Het thema van dit jaar is ‘Bij mij thuis’.

Nadat stichting CPNB bekendmaakte dat Lammers dit jaar het gedicht zou schrijven, kreeg hij honderden haatberichten en bedreigingen, onder meer uit extreemrechtse en christelijke hoek. Ze beschuldigen hem van ‘pedo-activisme’, vanwege een verhaal voor volwassenen uit 2015 over misbruik van een jonge tiener door zijn voetbaltrainer.

“De doodsbedreigingen stroomden binnen, terwijl ik bezig was met de laatste komma van mijn gedicht,” vertelt Lammers. “Ik kreeg foto’s van verbrande mensen en uitvoerige beschrijvingen van hoe ik gemarteld moest worden.”

Toen zijn thuisadres online werd gedeeld en ook dierbaren werden bedreigd, trok Lammers zich terug als dichter van de Kinderboekenweek. “Ik zal de veiligheid van mensen in mijn omgeving altijd verkiezen boven het schrijven van een gedicht.”

Politie en justitie hebben meerdere verdachten in beeld. Twee van hen zijn gehoord, een derde volgt nog.

Geen nieuwe dichter

Stichting CPNB zal geen nieuwe dichter aanstellen voor de Kinderboekenweek in oktober. Het gedicht van Lammers, over twee verliefde mannetjespinguïns die graag een kindje willen, wordt ook niet verder verspreid.

“Dit gedicht is als al Pims kinderboeken: het schenkt aandacht aan al die verschillende mensen die samen een samenleving vormen,” aldus CPNB-directeur Eveline Aendekerk. “Kinderen herkennen zich daarin en ze leren met de ander om te gaan.”

Aendekerk benadrukt nogmaals het belang van literaire vrijheid en onbegrensde verbeelding. “Lang niet alle karakters die je tegenkomt passen. Maar dat schurende ongemak is nodig. Omdat het aanzet tot nadenken, tot voelen en omdat het de contouren van de eigen identiteit scherpt.” Ook staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) maakt zich tijdens deze avond hard voor de vrijheid van het woord en de veelstemmigheid van de makers.

Het Boekenbal is de traditionele aftrap van de Boekenweek, die dit jaar ‘Ik ben alles’ als thema heeft.

Een projectie op de gevel bij het Boekenbal. Het literaire feest van stitchting CPNB is weer terug in het Internationaal Theater Amsterdam, de schouwburg aan het Leidseplein. Beeld ANP
Een projectie op de gevel bij het Boekenbal. Het literaire feest van stitchting CPNB is weer terug in het Internationaal Theater Amsterdam, de schouwburg aan het Leidseplein.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden