Beatrix Ruf komt echt niet terug bij het Stedelijk

Het Stedelijk Museum en voormalig directeur Beatrix Ruf hebben de strijdbijl definitief begraven.

Jan Pieter Ekker
Voormalig directeur Beatrix Ruf in het Stedelijk Museum. Beeld anp
Voormalig directeur Beatrix Ruf in het Stedelijk Museum.Beeld anp

In een maandag afgegeven verklaring staat dat beide partijen in goed overleg hebben afgesproken dat Ruf niet zal terugkeren als adviseur of directeur, maar dat zij wel kan worden uitgenodigd om 'betrokken te zijn bij een bepaalde tentoonstelling of andere museale projecten, onder de verantwoordelijkheid van de nieuw te benoemen artistiek directeur'.

Daarmee komt een einde aan een roerige periode, die op 17 oktober 2017 werd ingeluid door het vertrek van artistiek directeur Beatrix Ruf, na publicaties over haar neveninkomsten.

Pleidooi
Een rapport, opgesteld onder leiding van de juristen Sjoerd Eisma en Henk Peeters, pleitte Ruf vrij van de beschuldigingen, hoewel het 'schortte aan bewustzijn over haar publieke functie'.

Een aantal leden van de raad van toezicht trad vervolgens af of werd gedwongen af te treden, onder wie waarnemend voorzitter Madeleine de Cock Buning, die werd gezien als architect van Rufs ontslag.

De overgebleven leden pleitten voor een terugkeer van Ruf als tijdelijk adviseur, maar dat stuitte op verzet van Jan Willem Sieburgh, die per 1 november 2017 was aangesteld als interim-zakelijk directeur, en de ondernemingsraad. Ook de laatste leden vertrokken.

Truze Lodder
Het college van b. en w., dat inmiddels de bevoegdheid had gekregen leden van de raad van toezicht te benoemen, stelde vervolgens de ervaren Truze Lodder aan, voormalig zakelijk directeur van De Nationale Opera. Zij vond de afgelopen maanden vier nieuwe leden van de raad van toezicht en werkte in stilte aan het afronden van de 'zaak-Ruf'.

"Onafhankelijk onderzoek heeft Beatrix Ruf vrijgepleit van beschuldigingen in de media," benadrukt Lodder, "het onderzoek heeft aangetoond dat Beatrix Ruf integer heeft gehandeld: haar management BV was geen kunstadviesbureau en al haar nevenfuncties waren door de toenmalige raad van toezicht goedgekeurd. Ze heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor het Stedelijk en een impuls gegeven aan het huidige artistieke beleid. Het museum zal haar in de toekomst met alle egards behandelen, zoals een oud-directeur van het Stedelijk toekomt."

Ruf is tevreden. "Mijn tijd als directeur was een van de mooiste hoofdstukken uit mijn leven, en met dit eerherstel kan het nu een gelukkige herinnering worden. Ik weet zeker dat het Stedelijk een prachtige toekomst tegemoet gaat, en desgevraagd ben ik natuurlijk gaarne bereid daar als oud-directeur zo nu en dan een bescheiden bijdrage aan te leveren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden