BBC diep door het stof voor Geldof

Donderdag werd er een uitgebreid excuus aan Bob Geldof (foto) en aan Band Aid uitgezonden op BBC 1, Radio 4 en World Service. Foto AFP Beeld afp
Donderdag werd er een uitgebreid excuus aan Bob Geldof (foto) en aan Band Aid uitgezonden op BBC 1, Radio 4 en World Service. Foto AFPBeeld afp

AMSTERDAM - De BBC moest deze week diep buigen voor Sir Bob Geldof, zanger-filantroop en oprichter van de bekende hulporganisatie Band Aid. De omroep had gesuggereerd dat ingezameld geld voor Band Aid in 1985 niet aan voedsel, maar naar wapens voor rebellen ging.

Donderdag werd er een uitgebreid excuus aan Geldof en aan Band Aid uitgezonden op BBC 1, Radio 4 en World Service. Het was in een World Service radioprogramma dat de redacteur Afrika Martin Plaut een reportage maakte met een voormalige Ethiopische rebellenleider, die beweerde dat in 1985 slechts vijf procent van de naar schatting honderd miljoen dollar ingezameld hulpgeld bij de hongerslachtoffers terecht kwam. De rest van het geld zou in wapens zijn omgezet.

Klachten
Na klachten van Geldof onderzocht de klachtencommissie van de BBC of de beschuldigingen terecht waren. De commissie concludeerde dat de programmamaker weliswaar zelf niet de beschuldiging maakte, maar dat er te weinig aan was gedaan om de woorden van de rebellenleider in een context te plaatsen. Zo konden luisteraars het idee krijgen dat de beschuldigingen van de rebellenleider op feiten waren gebaseerd.

'Het programma had duidelijk moeten maken dat de beschuldigingen van de rebellenleider niet specifiek over het geld ging dat via Band Aid binnenkwam,' aldus de commissie.

Het was een indrukwekkende reportage van BBC-verslaggever Michael Buerk vanuit het door oorlog verscheurd Ethiopië die popster Geldof er destijds toe bewoog om de liefdadigheidssingle Do they know it's Christmas op te nemen. Het was ook de BBC die in 1985 het eerste Live Aid concert uitzond.

Er is inmiddels veel gepubliceerd over de manier waarop in de oorlog in Ethiopië honger als wapen werd gebruikt en als manier om Westerse geldstromen op gang te brengen. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden