Video

Basta TV organiseert maand van overgewicht

Bijna een kwart van de Amsterdamse kinderen is te dik. Reden voor het AT5-programma 'Basta' om een themamaand te organiseren.

Mike Hofman
De zusjes Gülsima (12) en Aynisa (10) Beeld Basta, AT5
De zusjes Gülsima (12) en Aynisa (10)Beeld Basta, AT5

Onder de naam 'Amsterdam is vet' staat 'Basta' een maand in het teken van overgewicht onder Amsterdamse scholieren. Basta is het schooltelevisieprogramma voor kinderen uit groep 7 en 8.

'Overgewicht is echt een groot probleem in Amsterdam', zegt eindredacteur Cathalijne van der Lans. 'Basisscholen zijn er ook steeds meer mee bezig.' Sinds vorige week leven de leerlingen van de Dapperschool in Amsterdam-Oost bijvoorbeeld op een dieet van water en fruit, althans op school. Cola, chocomel en snoep zijn sinds vorige week namelijk uit den boze.

Kookprogramma's
Het programma gaat onder anderen langs bij de zusjes Gülsima (12) en Aynisa (10). De meisjes zijn van Turkse komaf en wonen in Nieuw-West. Sinds twee jaar volgen de zusjes een programma voor kinderen met overgewicht bij het Slotervaart Ziekenhuis. Het Slotervaart Ziekenhuis heeft het grootste behandelcentrum voor kinderen met overgewicht in Nederland.

Gülsima valt sneller af dan haar zusje Aynisa. 'Ik kijk vaak naar kookprogramma's op YouTube. Daar krijg ik dan heel veel honger van en dan loop ik naar de keuken', vertelt Aynisa. 'Ik word weleens gepest omdat ik dik ben. Dan loop ik naar de juf. Aan de ene kant hebben ze gelijk maar aan de andere kant word ik er verdrietig van.' Gülsima: 'Toen ik wat dikker was vond ik het niet leuk dat ik bepaalde kleding niet paste.'

Ook gaat het programma in op de discussie omtrent energiedrankjes. 'We discussiëren over wie de energiedrankjes aan banden zou moeten leggen', zegt Van der Lans. 'Ligt die verantwoordelijkheid bij de ouders of bij de supermarkten?' Alle feiten, cijfers, filmpjes, achtergrondverhalen worden op een nieuwe website geplaatst. 'Zo hebben we aan het einde van de maand een mooi dossier over het onderwerp', aldus Van der Lans.

Basta heeft na 'Amsterdam is vet' elke maand een ander thema.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden