Basisschool niet met musical, maar met opera afronden

Het komend schooljaar zal door 25 basisscholen niet worden afgerond met de gebruikelijke musical door achtste-groepers, maar met een opera: een aangepaste Turandot van Giacomo Puccini.

De scholen werken samen met De Nationale Opera Beeld anp
De scholen werken samen met De Nationale OperaBeeld anp

De scholen gaat dit doen in samenwerking met De Nationale Opera.

Er is al een proef gehouden op twee Amsterdamse scholen en die pakte zo goed uit, dat nu 25 scholen in de Zaanstreek zich ook aan Puccini gaan wagen. Voor onwennigheid bij de kinderen zijn de initiatiefnemers niet bang.

"Dat zijn we gewend,'' aldus Mechteld van Gestel, hoofd educatie bij De Nationale Opera. Ze heeft goede hoop dat de kinderen enthousiast worden.

Speciaal libretto
Er is voor Turandot gekozen omdat deze opera redelijk gemakkelijk te zingen en ook nog spannend is. Arend van Dam en Ruben van Gogh maakten een speciaal libretto voor de scholieren.

Het is volgens Van Gestel goed voor de scholen om iets nieuws te proberen, omdat de musicals zo gewoon zijn geworden dat ze "vaak weer gewoon van de plank worden gehaald.'' Het blijft niet bij een opera-uitvoering op school, want alle deelnemende groepen worden nog uitgenodigd voor een gezamenlijk Turandot-evenement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden