Bart Schut en Esther Voet weg bij opiniesite Jalta.nl na geschil

Journalisten Bart Schut en Esther Voet willlen niet meer voor Jalta.nl, een opinieplatform rechts van het midden, schrijven. Reden is de manier van leidinggeven van hoofdredacteur Joshua Livestro.

Joep School
Jalta.nl bestaat inmiddels ruim anderhalf jaar. Beeld Jalta
Jalta.nl bestaat inmiddels ruim anderhalf jaar.Beeld Jalta

Het rommelt al langer bij de opiniewebsite. Meerdere columnisten hebben het platform al verlaten - in het eerste jaar stopten Thierry Baudet, Leon de Winter en Diederik Smit.

Er is ongenoegen over de werkwijze van hoofdredacteur Joshua Livestro. Zo is het al ruim een half jaar geleden dat adjunct-hoofdredacteur Annabel Nanninga vertrok naar The Post Online, maar haar naam staat nog altijd in het colofon van Jalta.nl. Net als Nausicaa Marbe en Frits Bolkestein, die ook al een tijdje niet meer schrijven voor de site. Het twitteraccount van Jalta ligt al sinds 23 mei stil.

Voor journalisten Schut en Voet was de directe aanleiding om te stoppen een conversatie die Livestro op Twitter voerde over de verkiezingsstrijd in Amerika. Toen Schut zich daarin mengde en een andere mening was toegedaan dan Livestro, reageerde die met: 'Bart verveelt zich en wil graag knokken. Dan gooi ik hem hier wat rood vlees, is hij weer even zoet.'

Voet: "Ik vraag me af in hoeverre Joshua nog echt met Jalta.nl bezig is. Het leuke van Jalta.nl is dat er ruimte is voor verschillende meningen, rechts van D66: iets wat onmisbaar is in het politieke spectrum. Daarbij is veel geoorloofd, het mag prikkelend zijn, het mag scherp, maar dit was beneden alle peil."

Voet heeft Livestro nog gevraagd naar een reactie of verontschuldiging, maar die kwam nooit. "Uiteindelijk is het een opeenstapeling van missers geweest. Zo ga je gewoon niet met je redacteuren of correspondenten om. Bart was één van de best gelezen schrijvers. Jammer, want ik vind het dus van groot belang dat er tegenwicht wordt geboden tegen initiatieven als Joop.nl en De Correspondent."

In een interview met Nieuwejournalistiek.nl zei hoofdredacteur Livestro eind vorig jaar nog dat het goed ging met Jalta.nl. En over het vertrek van diverse columnisten: "Als je de kern, de redactie, maar redelijk stabiel kunt houden dan is wat verloop onder columnisten geen probleem."

Met het vertrek van Schut en Voet, de twee meestgelezen columnisten voor Jalta.nl, loopt juist de kern een klap van jewelste op.

In navolging van de twee geeft columniste Sietske Bergsma aan ook op te stappen.

Hoofdredacteur Livestro was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden