PlusSerierecensie

Barrie Barista is politiek incorrect en geestig, maar weinig subtiel

Andre Nientied
null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot

Vorig jaar sloegen Henry van Loon en Steffen Haars en Flip van der Kuil, bekend van New Kids, de handen ineen voor Random Shit: een achtdelige comedyserie met vaak zeer grove doch oergeestige sketches waarin Henry van Loon in liefst 21 rollen te zien was.

Die samenwerking beviel kennelijk en daarom is er nu de zesdelige serie Barrie Barista en het einde der tijden met opnieuw Henry van Loon in de hoofdrol en een keur aan gastrollen. Van Loon speelt Barrie, de timide doch trotse eigenaar van Coffee Bar and Roastery, een koffietent die fungeert als oase in een wereld die letterlijk in brand staat.

Buiten heerst de post-nucleaire chaos vol dood en verkrachting waarin het ieder voor zich is; binnen serveert de met een knotje getooide Barrie onder begeleiding van panfluitmuziek overheerlijke lattes met kunstige toppings van gestoomde melk en cacao.

Afgehakte lul

Die kunstwerken zijn doorgaans niet besteed aan de grofgebekte clientèle die de koffiebar binnenvalt op zoek naar gratis wifi of een toilet. Zoals Gijs Naber, die een arrogante versie van zichzelf speelt (‘ik was Redbad én Holleeder’) en klaagt dat de 30.000 volgers van zijn blog bijna allemaal zijn overleden.

Of Theo Maassen die bloedend de zaak komt binnenvallen, met een afgehakte lul als strijdtrofee om zijn nek. Al even weinig fijnzinnig is de hoogzwangere Elise Schaap die binnenstormt om aan de zoveelste verkrachting te ontsnappen. De onverstoorbare Barrie trakteert haar op koffie plus een wijze levensles: ‘kinderen zijn de helden van morgen’.

Barista Barrie ergert zich weliswaar aan de lompe klanten die de lichaamssappen rijkelijk laten vloeien, maar omdat de klant nu eenmaal koning is, zeker als het er weinig zijn, laat hij zijn ergernis zelden merken. Alleen wanneer iemand het waagt om gewone koffie of zelfs thee te bestellen wordt hij door Barrie met een superieur glimlachje terecht gewezen: “dit is een koffiebar, je loopt toch ook geen restaurant binnen en zegt dan: ‘mag ik wat voedsel?’”

Uitgestreken gezicht

Barrie heeft echter ook iets melancholieks want zijn vriendin heeft de wereldbrand niet overleefd. Haar portret – in wie we pornoster Kim Holland herkennen – hangt aan de muur. De urn die ernaast staat haalt zelden het eind van de sketches van nog geen kwartier.

Subtiel is het allemaal niet, maar dat viel van de makers van New Kids en Random Shit ook niet te verwachten. Zo zit de even politiek incorrecte als geestige aflevering waarin Barrie Chinees nieuwjaar viert vol met Aziatische stereotypen waar klant Jelka van Houten zich vergeefs aan stoort.

De Buster Keatonachtige uitstraling van zen-barista Barrie, die met uitgestreken gezicht alle slapstick en grofheden ondergaat, werkt zeker op de lachspieren. Maar na een aantal afleveringen wordt de vaste opbouw – klant komt rust verstoren – wel erg voorspelbaar. Dan was de serie Random Shit die Van Loon en Van der Kuil vorig jaar afleverden, met tientallen rollen voor Van Loon, toch verrassender.

Comedy Barrie Barista en het einde der tijden

Regie Flip van der Kuil

Met Henry van Loon, Gijs Naber, Jelka van Houten, Theo Maassen, Elise Schaap

Te zien op Videoland (6 afleveringen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden