Banken en justitie spannen samen tegen nepwebshops

De vier belangrijkste Nederlandse banken gaan samenwerken met het OM en het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie. Minder mensen moeten zo geld verliezen aan internetcriminelen.

Beeld anp

ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Reaal tekenen deze maand hiertoe een convenant. Bij voldoende aangiftes kan de politie rekeninggegevens delen met banken. Die kunnen dan rekeningen blokkeren.

Het is een belangrijke verandering, die het voor de politie makkelijker maakt om georganiseerde internetcriminaliteit tegen te gaan. Wel waarschuwt Harry Jongkind, projectleider van het LMIO: 'Van een kale kip kun je geen veren plukken. Wanneer het ambtelijke proces in actie is gezet, is het geld vaak al doorgesluisd.' Het gevolg is dat de gedupeerden machteloos staan en zelf melding doen bij hun bank.

Snelheid
'Met de samenwerking kunnen we beter en sneller informatie delen, zodat verder misbruik van een bankrekening wordt voorkomen. De gedupeerden hoeven niet meer ook melding te doen bij de bank.'

De Vereniging van Nederlandse Banken bevestigt dat. 'Op basis van één signaal kunnen banken geen rekeningen blokkeren. Er zijn meer aangiften nodig.'

Snel zijn is van belang: veel malafide webshops komen vrijdagavond online en zijn maandag weer weg. In één jaar waren er 48.000 aangiftes en werd twaalf miljoen euro gestolen.

Tips om fraude tegen te gaan

• Hou websites en fora met actuele informatie goed in de gaten; opgeletopinternet.nl werkt samen met de politie en geeft een uitstekend overzicht van malafide sites.

• De politie heeft - ook 's nachts - een chatfunctie beschikbaar via mijnpolitie.nl. Raadpleeg die bij een onaangenaam gevoel, daar is informatie van de afgelopen uren verzameld van aangiftes en hun websites.

• Een keurmerk zegt niet alles. Kijk voor een overzicht van aangesloten websites op de branchesites thuiswinkel.org en keurmerk.info

• Kijk naar de mogelijkheid om na ontvangst van je bestelling te betalen, dan kan het niet misgaan. Winkeliers zijn hiertoe verplicht volgens de wet.

• Fraudehelpdesk waarschuwt voor betalen met Ideal, als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, moet je met je creditcard betalen, dan kun je je geld terugkrijgen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden