PlusFilm

Ballon is als avonturenfilm best geslaagd

Ballon is als avonturenfilm best geslaagd, maar heeft weinig te maken met de complexe politieke realiteit.

Scène uit Ballon Beeld Ballon
Scène uit BallonBeeld Ballon

“Alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn,” zong Klein Orkest ooit. Blijkbaar kende het de families Strelzyk en Wetzel niet. In 1979 trachtten de twee stellen met hun kinderen de DDR te ontvluchten in een zelfgefabriceerde luchtballon.

Regisseur Michael Bully Herbig gebruikt die waargebeurde feiten als basis voor de fictiefilm Ballon. Daarin vertelt hij hun verhaal weliswaar vaardig en met vaart, maar hij blijkt uiteindelijk meer geïnteresseerd in een bloedstollend avonturenverhaal dan in de complexe politieke realiteit. Wat dat betreft spreekt boekdelen dat in de credits regisseur Roland Emmerich wordt bedankt, de maker van Das Boot, die in Hollywood verantwoordelijk was voor rampenspektakels als Independence Day en The Day After Tomorrow.

Ballon toont de ballonvlucht vanuit het perspectief van Peter en Doris Strelzyk en hun twee zoons, tiener Frank en de jongere Andreas. De film begint met een eerste poging die uiteindelijk faalt. Ondanks de tegenslag, beginnen ze aan de voorbereidingen voor een nieuwe poging. Hun mislukte eerste ballonvaart trok echter de aandacht van de politie en die komt hen steeds dichter op de hielen. Zo loopt het uit op een klassiek filmische race tegen de klok.

De kostuums en decors lijken zo uit een kledingcatalogus uit de jaren zeventig weggelopen, wat natuurlijk weinig met de veel complexere realiteit heeft te maken. Dat geldt in feite voor de hele film, al doet Herbig nog wel een gooi naar politieke relevantie wanneer hij een legercommandant laat uitleggen waarom die grens eigenlijk van belang is. Dat slaat dood.

Toch is Ballon als avonturenfilm best geslaagd. Herbig heeft goed naar Emmerich gekeken en trekt alle filmische trucs uit de kast om de spanning op te voeren, zoals de misleiden- de kruismontage waarin de achtervolgers onze helden dichter lijken te naderen dan uiteindelijk het geval is. Effectief, maar niet erg verrassend.

Ballon

Regie Michael Bully Herbig
Met Friedrich Mücke, Karoline Schuch
Te zien in Cinecenter, City, Filmhallen, Het Ketelhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden