Babs Gons schrijft gedicht Boekenweek

Dichter, spoken word-artiest en Parool-columnist Babs Gons is dit jaar de auteur van het Boekenweekgedicht. Zij schreef het gedicht Polyglot naar aanleiding van het Boekenweekthema Tweestrijd.

Marjolijn de Cocq
Babs Gons. Beeld Ernst Coppejans
Babs Gons.Beeld Ernst Coppejans

Het gedicht is onderdeel van de campagne Het voorwoord van de Boekenweek, die in de plaats komt van de tot de zomer uitgestelde Boekenweek. Vanaf 6 maart, de start van Het voorwoord, wordt een speciale linnen tas met daarop het gedicht cadeau gegeven door de boekhandel en bibliotheek.

“Met Babs Gons hebben we niet alleen een gevierde dichter gekozen, maar ook iemand die perfect een brug slaat tussen de klassiekere poëzie en modernere vormen als slampoetry en spoken word,” aldus directeur Eveline Aendekerk van de marketingorganisatie voor het boekenvak CPNB . “Het gedicht Polyglot belichaamt voor ons precies waar het thema Tweestrijd voor staat. Innerlijk conflict, een verscheurdheid die ligt aan de basis van de menselijke natuur en dus ook aan de basis van literatuur. Een krachtig voorwoord dus richting de echte Boekenweek in de zomer!”

Gons (49) ontving in 2018 de Black Achievement Award in de categorie Kunst en Cultuur voor haar jarenlange werk binnen de culturele sector. Haar boek Hardop verscheen in 2019, waarin zij achttien toonaangevende performers uit de spoken word-scene voor het voetlicht brengt. In mei 2021 verschijnt haar dichtbundel Doe het toch maar bij Atlas Contact.

“Voor mij gaat Polyglot over leven zonder verontschuldiging,” aldus de ‘koningin van spoken word’. “Voluit dus, zonder op de rem te staan, en er tegelijkertijd bewust van zijn dat er vanbinnen altijd, bij iedereen, een strijd gaande is: om te mogen zijn wie je bent in een wereld die soms iets anders van je vraagt of verwacht. Tweestrijd is zo onlosmakelijk verbonden met het echte leven, dat zit in mijn gedicht. En grappig genoeg is ook dat weer een tweestrijd: want wat heb ik nu eigenlijk nog over het gedicht te zeggen, behalve dat wat er al staat?”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden