Baanbrekende werken op World Minimal Music Festival

World Minimal Music Festiva begint donderdagavond in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ. Foto Floris Lok Beeld
World Minimal Music Festiva begint donderdagavond in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Een pianostuk dat minstens zo lang duurt als de hele Ring des Nibelungen van Richard Wagner wordt één van de verwachte hoogtepunten van het World Minimal Music Festival, dat donderdagavond in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ begint.

Acht pianisten, onder wie Reinbert de Leeuw, buigen zich van zaterdagavond elf uur tot zondagavond zeven in een marathonconcert over Vexations van Erik Satie. Het stuk zal minstens vijftien uur in beslag nemen.

En nee, dit is geen 1 aprilgrap. Uitvoeringen van Vexations, waarvoor een kort, raadselachtig en ongrijpbaar motief 840 keer moet worden herhaald in het tempo très lent - zeer langzaam - zijn bijzonder schaars en niet ongevaarlijk. In Australië moest ooit een pianist worden afgevoerd die tijdens het spelen in coma was geraakt.

Reinbert de Leeuw, één van de pianisten die Vexations uitvoeren: ''Het eerste uur is niet om uit te houden zo vervelend, maar daarna ga je een drempel over en raak je in een raar soort trance.''

Saties Vexations (1895) is de vooraankondiging van een muziekgenre dat in de jaren zestig minimal music, of ook wel trance music, werd gedoopt. Het is een regelrechte voorloper van stromingen in de huidige dancescene. Met minimale muzikale middelen bereiken componisten een maximaal resultaat, dat op de luisteraar vaak een hypnotiserend effect heeft.

Op het festival, dat tot en met zondag duurt, klinken onder meer baanbrekende werken uit de jaren zestig en zeventig van La Monte Young, Terry Riley, Steve Reich, Philip Glass, Brian Eno en Louis Andriessen.

Wie wil, kan meedoen aan de recordpoging om met zo veel mogelijk mensen Reichs Clapping music uit te voeren. Je hoeft er alleen maar voor in je handen te kunnen klappen. (ERIK VOERMANS)

www.muziekgebouw.nl
Het festivalblog vindt u hier
of volg het festival op Twitter

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden