AVROTROS in beroep tegen NPO-plan Nieuwsshow

AVROTROS gaat bij de onafhankelijke klachtencommissie in beroep tegen de nieuwe Radio 1-programmering die de NPO voorstelt, zo bevestigt een woordvoerder vrijdag.

ANP
Mieke van der Weij Beeld anp
Mieke van der WeijBeeld anp

"Deze gang van zaken is voor ons onacceptabel'', reageert omroepbaas Eric van Stade op de site van De Telegraaf.

De Nieuwsshow wordt al decennialang op het populaire tijdslot op zaterdagochtend uitgezonden. Presentatoren Peter de Bie en Mieke van der Weij werden door de AVROTROS op non-actief gesteld toen bleek dat zij praatten met Omroep Max over een transfer. NPO heeft nu besloten dat De Bie en Van der Weij op het tijdslot van De Nieuwsshow een nieuw programma voor Max mogen gaan maken.

"Ze zullen wel met een show komen die net iets anders is dan wat ze bij ons deden, maar in feite hetzelfde is'', stelt Van Stade. "Zo maak je het voor presentatoren wel erg gemakkelijk om met iets wat een omroep jarenlang heeft opgebouwd naar een ander te gaan'', aldus Van Stade.

Hij laakt het argument van de NPO dat De Bie en Van der Weij onmisbaar zijn voor het programma. "De omroepen gaan over de inhoud van de programma's, niet de NPO en presentatoren behoren tot de inhoud", vindt de AVROTROS-baas.

Bovendien vindt Van Stade het bizar dat vijf vaste redacteurs opeens zonder werk komen te zitten. "Sommigen van hen werken hier al twintig jaar, die willen helemaal niet mee naar MAX, los van de vraag of dat wel mogelijk is. Voor de medewerkers met een kort of tijdelijk dienstverband houdt het hier op, voor de mensen die hier al langer werken zoeken we naar een oplossing.''

Eerder stelde de omroep naar de rechter te willen stappen als het NPO-plan doorgang vindt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden