Avro eert tachtigjarige met Haitinkweek

Van Lang zal hij leven was overigens nog steeds geen sprake. Maar het minutenlange applaus, dat Haitinks dwong de lange trap driemaal op en af te gaan - zo blijft een tachtigjarige fit - was een beschaafd alternatief. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Van Lang zal hij leven was overigens nog steeds geen sprake. Maar het minutenlange applaus, dat Haitinks dwong de lange trap driemaal op en af te gaan - zo blijft een tachtigjarige fit - was een beschaafd alternatief. Foto ANP/Koen Suyk

Bernard Haitink haat verjaardagen, en zeker die van hemzelf. ''Als een vereniging zou bestaan voor het afschaffen van verjaardagen, was ik er tenminste vicepresident van,'' zei hij onlangs in de Chicago Tribune, de krant in de stad waar hij als chef-dirigent van Chicago Symphony Orchestra een vaste thuisbasis heeft.

Maar er is, zelfs voor Haitink, geen ontkomen aan. Woensdag 4 maart werd hij tachtig. Hij vierde die dag in stijl: in het Concertgebouw in Amsterdam, voor het Koninklijk Concertgebouworkest.

21 seizoenen was hij chef-dirigent van dat orkest. Het afscheid was moeizaam en pijnlijk en jaren was de relatie tussen dirigent en orkest verstoord. Maar dat is verleden tijd. Haitink is al jaren eredirigent van het Concertgebouworkest en koos Amsterdam voor zijn feestje. ''Omdat ik zo'n hechte band heb met dat orkest.''
''Moet niet Lang zal hij leven gezongen worden?'' vroeg een man in het publiek zich hardop af toen Haitink vorige week de 33 rood beloperde treden in de Grote Zaal afdaalde.

Het verjaardagsfeest van Haitink krijgt komende week een publiek vervolg. De Avro en Radio 4 hebben deze week tot Haitinkweek uitgeroepen. Vanaf vanavond tot en met vrijdag zal de Avro 's avonds laat een concert uitzenden van het Concertgebouworkest, met Haitink als dirigent. De concerten worden voorafgegaan door gedeelten uit de interviews die Avro-presentator Hans van den Boom met Haitink had.

En er zijn juweeltjes bij. Zo wordt vanavond een opname uitgezonden van de Vierde symfonie van Gustav Mahler, een registratie uit november 2007, toen Haitink zijn vijftigjarige jubileum vierde als dirigent van het Concertgebouworkest. Sopraan Christina Schäfer bezingt in het slotdeel de hemelse genoegens zoals die er volgens Mahler uitzagen. Morgen is de beurt aan Bruckners Achtste symfonie, woensdag volgt de Unvollendete van Schubert en donderdag de Zevende symfonie van Beethoven. Vrijdag is het tijd voor opera, als Haitink de eerste akte van Die Walküre van Wagner dirigeert, een luid bejubelde uitvoering van februari vorig jaar, met Eva Marie Westbroek als Sieglinde.

Normaal gesproken krijgt een jarige cadeautjes, maar ditmaal is het andersom. Tijdens de Haitinkweek stellen de Avro en Radio 4 vijf gratis downloads beschikbaar. Vanaf vandaag kunnen symfonieën van Bizet, Schumann en Beethoven worden binnengehaald via www.radio4.nl. Het gaat om opnamen van het Concertgebouworkest, uiteraard gedirigeerd door de jarige. Het is de tweede keer dat Radio 4 zo'n stunt uithaalt. Eind vorig jaar konden luisteraars gratis opnamen van het Concertgebouworkest downloaden, ter gelegenheid van het 120-jarige jubileum van het orkest. Er werd toen meer dan zeshonderdduizend keer gebruik van gemaakt.

De Haitinkweek wordt zondag afgesloten op Radio 4 (14.15 uur). Haitink staat dan voor het Koninklijk Concertgebouworkest met muziek van Mozart, Debussy en Beethoven. Het is de registratie van een concert dat donderdag in het Concertgebouw zal worden gegeven.

''Als ik hem nu voor het orkest zie staan, zie ik geen tachtigjarige,'' zegt Martijn Sanders, oud-directeur van het Concertgebouw, in Preludium, de eigen uitgave van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Haitink is nog zeer actief. Hij won vorige maand met zijn uitvoering van de Vierde symfonie van Sjostakovitsj een Grammy in de categorie beste orkestrale uitvoering. Het gaat om een opname met 'zijn' Chicago Symphony Orchestra. Hij was 77 toen hij het chef-dirigentschap in Chicago aanvaardde. (HETTY VAN ROOIJ)

Avro: Haitink tachtig jaar. Nederland 2, 22.55 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden