PlusAmsterdamprijs

Aukje Dekker: ‘Sexyland is een ode aan het eigenzinnige Amsterdam’

Negen kunstenaars en instellingen zijn genomineerd voor de grootste culturele prijs van de hoofdstad, de Amsterdamprijs. De komende weken stellen we ze voor. Sexyland is een conceptuele club met elke dag een nieuwe eigenaar. ‘Het hoeft allemaal niet perfect.’

Peter van Brummelen
Aukje Dekker, Renske van Leeuwen en Arthur van Beek van Sexyland. 
 Beeld Eva Plevier
Aukje Dekker, Renske van Leeuwen en Arthur van Beek van Sexyland.Beeld Eva Plevier

Sinds januari 2017 zit op het terrein van de NDSM-werf in Amsterdam-Noord Sexyland, de in een keet gevestigde club/sociëteit waar geen dag hetzelfde is. Sexyland, opgericht door Aukje Dekker en Arthur van Beek, was de afgelopen tweeënhalf jaar onder meer studio, laboratorium, bioscoop, salsaclub, whiskeybar, kinderknutselclub en boksschool.

Uit het juryrapport van de Amsterdamprijs: ‘Ze benadrukken de onbekende culturele hoeken in Amsterdam en laten zo de grote diversiteit zien. Sexyland is een tabula rasa dat op elke manier beschreven kan worden.’

Wat kenmerkt Sexyland?

Aukje Dekker: “Een pretentieloze vrijheid. Het is een kunstproject en een conceptuele club met elke dag een andere eigenaar, die ervan kan maken wat hij of zij wil. Het is een plek waar je kunt experimenteren en ideeën kunt uitproberen.”

“Sexyland is een ode aan het eigenzinnige Amsterdam en aan alles wat we niet zelf kunnen bedenken. We willen vooral laten zien dat het allemaal niet perfect hoeft, dat je altijd moet denken in mogelijkheden en dat in de kern niemand beter is dan de ander.”

Wat voor raakvlakken heeft uw kunst met Amsterdam?

“Amsterdamser dan dit kan bijna niet. De club geeft ruimte aan alle Amsterdammers en is daarmee een afspiegeling van de stad. Het is wat ervan wordt gemaakt. Er is in Amsterdam behoefte aan ruimte, in de breedste zin van het woord, en mensen willen het gevoel hebben dat zij zelf iets kunnen toevoegen aan wat er in hun stad gebeurt.”

Kunst in Amsterdam moet inclusiever, vindt wethouder Meliani; hoe gaat u daaraan bijdragen?

“Eerlijk gezegd gaat dat hier vanzelf best goed. We hebben ongeveer alles al in huis gehad. Natuurlijk doen we ons best om ervoor te zorgen dat het programma zo gevarieerd mogelijk is, maar het is ook onze houtje-touwtjementaliteit die ervoor zorgt dat we dingen op een natuurlijke manier voor elkaar krijgen, zonder politieke agenda’s.”

“Zo hadden we een project met Dock Jongerenwerk Noord dat uitmondde in een officieel kickboksgala voor kinderen tussen 12 en 15 jaar met allerlei achtergronden. Ze hadden maanden getraind en waren heel serieus. Ouders, van wie sommigen in eerste instantie schrokken van de naam Sexyland, kwamen kijken. Iedereen ging er vol voor.”

“Een queer kerstfeest hebben we ook gehad, Senegalese dansfeesten, een Boliviaanse dodenherdenking, een Chinees voedselkunstenaarsdiner, een optreden van het legendarische Sun Ra Arkestra, maar ook een bar mitswa voor een poes.

“Het gedeelde eigenaarschap speelt een grote rol, zo is Sexyland een plek geworden waar écht allerlei mensen komen die zich thuis en ook baas voelen, ongeacht leeftijd en sociale of culturele achtergrond. Als je een gezamenlijk doel hebt, ben je niet bezig met waar je vandaan komt, maar waar het naartoe gaat.”

Wat doet u over 5 jaar?

“Hoe gevarieerd het programma en het publiek ook is, het is nog niet altijd gelukt om die skater van woensdag in contact te brengen met de opera van donderdag. Na het eerste jaar organiseerden we een Best of Sexyland, waar wel alles en iedereen door elkaar liep. Toen wisten we wat de volgende stap moet zijn: niet naast elkaar programmeren, maar letterlijk samenbrengen”.

“Dit willen we doen in een nieuw pand, waar verschillende culturen compromisloos zichzelf kunnen zijn onder één dak. Zo voelt de bezoeker zich comfortabel en oncomfortabel tegelijk; hij wordt blootgesteld aan het onverwachte. Dit verzamelgebouw zijn we nu aan het ontwikkelen. We zijn al heel ver met onze plannen, dus ja, daar zouden we over vijf jaar graag middenin zitten.”

Het prijzengeld bedraagt 35.000 euro. Wat gaat u daarmee doen als u wint?

“Dat zou voor iets heel banaals gebruikt worden. We hebben voor het nieuwe gebouw een locatie vlak bij het huidige Sexyland op het oog, maar daar ligt een heel dikke elektriciteitskabel onder de grond. Die moet worden uitgegraven, dat is heel duur maar moet wel gebeuren.”

“Dit klinkt niet zo kunstzinnig, maar het zijn juist zulke dingen waar je nooit subsidie of crowdfunding voor kunt vragen en waarop dromen verloren kunnen gaan. Met het prijzengeld zouden we letterlijk de fundering voor onze toekomstdroom kunnen leggen.”

De shortlist

Bewezen kwaliteit
- theatermaker/mime-speler Karina Holla

- modeontwerper Fong Leng

- choreograaf/directeur Het Nationale Ballet Ted Brandsen

Beste prestatie

- internationaal podiumkunsten festival Flamenco Biënnale

- documentairemaker Aboozar Amini

- cabaretier Micha Wertheim

Stimuleringsprijs

- beeldend kunstenaar Raquel van Haver

- conceptuele club/sociëteit Sexyland

- filmmaker Sam de Jong

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden