Audio gevonden van eerste tv-uitzending in Nederland

Historicus Marnix Koolhaas heeft de allereerste tv-uitzending in Nederland gereconstrueerd. Deze uitzending vond plaats dinsdag 2 oktober 1951 en was live. Op dat moment waren er ongeveer 500 tv-toestellen in Nederland.

Ali Haselhoef

Destijds werd nog niets bewaard, daarom dacht men dat er niets van terug te vinden zou zijn, meldt de website van het Medianed. Dit bleek echter reuze mee te vallen. In het radioarchief zaten o.a. nog audio-opnames van omroepster Jeanne Roos.

Grote invloed

Ook zijn er fragmenten gevonden van staatssecretaris Cals van Onderwijs en Cultuur. 'Wij hebben thans massa-arbeid, maar ook massa-recreatie - Wij zullen er voor moeten zorgen, dat de techniek middel blijft en niet een doel wordt op zichzelf, anders zou het de dood van de cultuur betekenen - De televisie kan grote invloed hebben op de culturele vorming, vooral van de jeugd', sprak Cals met vooruitziende blik.

Toekomst
De voorzitter van de Nederlandse Televisie Stichting riep de kijkers op niet te streng te oordelen over de matige kwaliteit van de techniek. 'We leven ook in een zuinige periode, geen bronnen van inkomsten. Men heeft toch met dit pionierswerk willen beginnen, we vragen echter clementie van u kijkers - U zult deze avond toch moeten erkennen dat de Nederlandse televisie een toekomst tegemoet gaat, waarin ze zal kunnen wedijveren met het buitenland', aldus voorzitter Kors.

Op het digitale kanaal, Geschiedenis 24 is meer audio en videomateriaal te zien van de eerste tv-uitzending.

©ANP Beeld
©ANP
©ANP Beeld
©ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden