'AT5 moet zelfstandige regionale omroep worden'

Als het aan de Amsterdamse Kunstraad (AKr) ligt moet AT5 zich afsplitsen van NH en de veertiende regionale omroep van Nederland worden. Dat valt te lezen in het advies dat de AKr maandag publiceert.

Joep School
AT5 zou de veertiende regionale omroep van Nederland moeten worden, vindt de Amsterdamse Kunstraad Beeld AT5
AT5 zou de veertiende regionale omroep van Nederland moeten worden, vindt de Amsterdamse KunstraadBeeld AT5

De afkalving van AT5 rigoureus keren, dat is het doel van het advies van de Amsterdamse Kunstraad, zegt voorzitter Felix Rottenberg. Al in oktober vorig jaar verstuurde de raad een eerste aanzet naar staatssecretaris Sander Dekker en wethouder Kajsa Ollongren, het nieuwe advies borduurt daar op voort. Rottenberg: "Iedereen moet erkennen dat een stad als Amsterdam een eigen stadszender nodig heeft, en niet een zender die is gegijzeld door een provenciale omroep."

Platform voor kunst en cultuur
Sinds januari 2011 is AT5 gefuseerd met NH (eerder RTV Noord-Holland), maar het wordt tijd dat dat wordt teruggedraaid, meent de AKr. Om dat te bewerkstelligen dringt de raad aan op een onderscheid tussen het sociaal-culturele verzorgingsgebied Noord-Holland Noord (van Alkmaar tot Den Helder) en Noord-Holland Zuid (Metropoolregio Amsterdam, bestaande uit 36 gemeenten rond Amsterdam).

Volgens de AKr biedt de stad volop kansen. "De creativiteit die borrelt in de stad is ongelooflijk. AT5 moet het mediahuis worden dat een platform biedt aan kunst en cultuur - een sector waarin Amsterdam wereldwijd meetelt - maar evenzeer oog heeft voor belangrijke sociale ontwikkelingen.

Een programma als FC Afkicken, waarin opvallend jong talent ergens in de stad met veel humor en kennis van zaken, en gebruik van sociale media, over voetbal van gedachten wisselt en dat live streamt op YouTube, hoort natuurlijk op AT5 thuis."

Afkalving
Als voorbeeld van de afkalving wijst Rottenberg ook naar Duivels, het discussieprogramma dat hij tussen 1997 en 2002 samen met Jort Kelder en Hubert Smeets maakte op AT5. "Dat was een soort jamsessie over politiek. Goed bekeken, en vooral door de middenklasse, die met veel plezier werd bijgepraat. Dat soort programma's zijn er niet meer. Zo toegankelijk, brutaal, spannend en verkennend als AT5 eerder was, zo saai is het nu."

Eén van de hordes die genomen zal moeten worden is de financiering van de stadszender. AT5 krijgt nu jaarlijks 2,8 miljoen subsidie van de gemeente Amsterdam, NH heeft bijna 17 miljoen euro te besteden.

Rottenberg: "De gemeente zal moeten bijleggen en daarvoor moet het inzien dat een goed functionerende stadszender bijdraagt aan de sociale democratie in de stad. In steden als New York is het de normaalste zaak van de wereld dat iedereen naar de stadszender kijkt. Van de inwoners van Amsterdam onder de 35 jaar kijkt nog slechts 4 procent naar AT5. De website is daarentegen wel populair."

Debat
De grootste financiële slag zal echter gemaakt moeten worden vanuit Den Haag door het herverkavelen van het systeem van 13 naar 14 regionale omroepen. "Daarbij is het van belang dat het geld niet alleen bij NH vandaan moet komen. Alle regionale omroepen zullen moeten bijleggen."

In De Hallen wordt maandagmiddag vanaf 16.00 uur gedebateerd over het advies van de AKr. Onder andere AT5-hoofdredacteur Bart Barnas en NH/AT5-directeur Paul van Gessel zijn daarbij aanwezig. Rottenberg: "Als adviserend orgaan gaat de AKr hier stevig op inzetten. In 2018 doet zich een mogelijkheid voor de regionale omroepen te herschikken."

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden