Asscher: GeenStijl moet niet huilie huilie doen

De Belastingdienst plaatst ook geen advertenties meer op de websites GeenStijl en Dumpert, net als het ministerie van Defensie. GeenStijl en Dumpert verloren vorige week verscheidene adverteerders om hun vrouwonvriendelijke karakter.

Maarten van Ast
Asscher: 'GeenStijl deelt uit en moet dus ook incasseren' Beeld anp
Asscher: 'GeenStijl deelt uit en moet dus ook incasseren'Beeld anp

De overheid mag zelf de afweging maken of ze wel of niet op sites als GeenStijl wil adverteren. Dat staat los van een persoonlijke opvatting over de inhoud van de sites. Dat zei vicepremier Asscher (PvdA) gisteren in de Tweede Kamer. Hij vindt niet dat de vrijheid van meningsuiting door een advertentieboycot wordt beperkt.

Defensie besloot vorige week voorlopig te stoppen met adverteren op Dumpert en GeenStijl, nadat de laatste een foto had geplaatst van een journaliste van de Volkskrant die had geschreven over seksisme op de site. Bij de foto werd gevraagd om 'seksistische complimentjes' te plaatsen. Een aantal van de commentaren was zeer expliciet. De Belastingdienst volgde het voorbeeld van Defensie.

Onbegrijpelijk
D66-Kamerlid Salima Belhaj, die vragen over de kwestie indiende, snapte niet dat Defensie adverteerde op de sites. Ze verwees naar een recent rapport waaruit blijkt dat een op de acht vrouwen bij Defensie te maken heeft met ongewenste seksuele aandacht.

"De minister kondigt vervolgens maatregelen aan, waar D66 blij mee was. Maar Defensie adverteert zélf op een zeer vrouwonvriendelijke website. Onbegrijpelijk."

Ook wilde ze duidelijkheid over de tijdelijke advertentiestop die het ministerie van Defensie heeft aangekondigd. "Waarom hoor ik de regering niet zeggen: dit moeten we helemaal niet willen, dit vinden we niet kunnen? Wat is het kabinetsbeleid?"

Asscher noemde de actie van GeenStijl 'grensoverschrijdend en buitengewoon kwetsend', en had er begrip voor dat een grote groep vrouwen bedrijven oproept tot een boycot.

Speciale verantwoordelijkheid
"Maar er bestaat een onderscheid tussen mijn persoonlijke mening en overheidsbeleid," vervolgde Asscher, die de afwezige minister van Defensie Hennis verving. "De overheid heeft een speciale verantwoordelijkheid en mag zelf bepalen waar ze adverteert."

PVV'er Martin Bosma verweet het kabinet te 'draaikonten' en verwees naar zondag, toen de ministers Jet Bussemaker en Melanie Schultz zich in tv-programma's achter de oproep schaarden. "Dit doen ze om GeenStijl kapot te maken," aldus Bosma, die vindt dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is.

Asscher: "GeenStijl deelt uit en moet dus ook incasseren. Dan moet je niet huilie huilie doen als iemand kritiek op je heeft. De oproep was niet gericht op het kapotmaken van de websites, maar om adverteerders erop te wijzen wat er op die sites gebeurt."

Mogelijk strafbaar
Het bericht van GeenStijl waarin aan reaguurders op de website werd gevraagd of ze Volkskrant-columniste Loes Reijmer 'zouden doen' is mogelijk strafbaar. Dat zeggen mediajuristen in NRC. 'De oproep is overduidelijk een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van Reijmer,' zegt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. 'Haar goede naam en eer worden moedwillig door het slijk gehaald en dat is strafbaar.' Een beroep op satire zal de site in dit geval niet helpen, denkt Alberdingk Thijm

Lees ook de column van Theodor Holman: 'GeenStijl, ik hou van die rebellenclub'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden