Update

Assange gearresteerd door Britse politie

Julian Assange Beeld ap
Julian AssangeBeeld ap

AMSTERDAM - De Britse politie heeft dinsdag de oprichter van de onthullingssite WikiLeaks opgepakt. Tegen de 39-jarige Australiër Julian Assange was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de Zweedse politie. Aanleiding waren aangiftes van twee Zweedse vrouwen wegens aanranding en verkrachting. Assange ontkent de beschuldigingen.

Assange had om half tien 's morgens (plaatselijke tijd) een afspraak bij een politiebureau in Londen. Na het gesprek werd hij aangehouden. Later op de dag moet hij verschijnen voor rechters van de Magistrates Court van de City of Westminster, meldde de politie van de Britse hoofdstad in een verklaring.

Zijn advocaat Mark Stephens zei uitlevering aan Zweden aan te vechten. De vrees is dat de WikiLeaks-oprichter vandaar aan de Verenigde Staten zal worden uitgeleverd, waar een zeer zware straf dreigt.

Jennifer Robinson, een van zijn andere advocaten, verwacht dat hij een eerlijk verhoor krijgt in Groot-Brittannië. ''Maar zijn kansen op een eerlijk proces bij uitlevering aan de Verenigde Staten, wat een reële dreiging is, zijn bijna nihil'', zei Robinson tegen de Australian Broadcasting Corporation.

Maandagavond maakte de Australiër Julian Assange al bekend dat hij samen met zijn advocaat Mark Stephens zou gaan praten met de Britse politie. Hij leefde de afgelopen weken ondergedoken in Groot-Brittannië. De Britse politie had vorige week nog geweigerd om Assange aan te houden, wegens fouten in het Zweedse opsporingsbevel. Daarna vaardigde Zweden direct een nieuw bevel uit.

Zijn site WikiLeaks is momenteel fel omstreden, omdat die geheime Amerikaanse diplomatieke berichten onthult. De onthullingen zorgen dagelijks voor ophef en nieuwe diplomatieke problemen. Enkele Amerikaanse politici hebben opgeroepen om Assange te behandelen als een terrorist.

De site is vorige week van haar originele Amerikaanse internetadres verjaagd. De Franse regering heeft de rechter gevraagd om bepaalde Franse IT-dienstverlening aan WikiLeaks stop te zetten. Maandag werd ook bekend dat de Zwitserse bankrekening van Assange werd geblokkeerd. Sympathisanten van WikiLeaks openden daarop een hackersaanval op de website van de betrokken bank Schweizer Postfinance. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden