PlusInterview

Armin van Buuren: ‘Ik ken bijna geen dj die niet bij een coach of psycholoog zit’

Armin van Buuren kondigde deze week aan dat hij volgend jaar twee shows in de Ziggo Dome geeft. Met de druk van het dj-bestaan kan hij inmiddels beter omgaan. ‘Het is natuurlijk een knettergek beroep.’

Dennis Jansen
Armin van Buuren: ‘Mijn hart ligt bij trance, maar als ik alleen nog dat zou maken, zou ik voor mijn gevoel stilstaan. Beeld Getty Images
Armin van Buuren: ‘Mijn hart ligt bij trance, maar als ik alleen nog dat zou maken, zou ik voor mijn gevoel stilstaan.Beeld Getty Images

Armin van Buuren (42) is net begonnen met een Aziëtrip van drie weken, maar wie denkt dat de dj daarna meteen doorgaat naar een volgend optreden heeft het mis. “Ik blijf drie weken thuis. Ik doseer meer dan voorheen, maak ruimte in mijn agenda. Voor mijn gezondheid en gezin.”

Het dj-bestaan kreeg door de zelfverkozen dood van Tim Bergling, alias dj Avicii, in 2018 een flinke knauw. De Zweed worstelde met de immense druk die het vak met zich meebrengt.

Over mentale hulp in de dancescene wordt niet langer lacherig gedaan. “Ik ken bijna geen dj die niet bij een coach of psycholoog zit,” zegt Van Buuren. “Er is gelukkig veel veranderd. Dj’s praten opener over de druk die het vak met zich meebrengt. Heel positief, want het ís natuurlijk een knettergek beroep. Vliegtuig in, vliegtuig uit. Festivals, shows, jetlags, de aandacht, je moet sterke benen hebben om dat bestaan te dragen.”

Nummer één van de wereld

Er was een tijd dat Armin van Buuren zelfs van de kritiek van één fan wakker lag. De dj was nummer één van de wereld, maar doodongelukkig. “Ik ben een pleaser, altijd geweest. Ik ben altijd bang geweest voor reacties van de fans. Af en toe nog steeds, maar ik heb geleerd dat ik niet iedereen tevreden kan stellen. Ik durf meer te laten zien wie ik ben. Ik wilde een hardstyle plaat maken, waarom niet?”

Van Buuren had veel aan de coach die hij bezocht. “Ik ben weer de lol gaan inzien van muziek maken. Neem de samenwerking met Marco Borsato. Het heeft maanden geduurd voordat we die plaat hebben gemaakt. Met kleine stapjes, rustig kijken wat het beste was. Ja, een gewaagde combi, maar iedereen in onze omgeving zei: het is wel een leuk liedje. En wát nou commentaar dat iets niet kan?”

Het past in de ontwikkeling die Armin van Buuren doormaakte. “Ik zit creatief lekker in mijn vel, ga meer uit van eigen kracht en voel minder druk. Ik heb ontdekt dat de lol in de studio belangrijker is dan het gegeven of ik daarmee succes behaal. Als je mij tien jaar geleden had gezegd dat ik een nummer met Marco Borsato zou maken, had ik je recht in het gezicht uitgelachen. Die plaat is een megahit geworden. Blijkbaar doe je dan toch iets wat de mensen aanspreekt. Ik wil me niet meer beperken tot één trucje. Ik wil verder kijken. Het mooie: ik merk aan mijn fans dat ze meegroeien. Dit is de tijd dat het kan.”

Dansvloer in beweging

Van Buuren is een weg opgegaan met ‘meer variatie en durf’. “Mijn hart ligt bij trance, maar als ik alleen nog dat zou maken, zou ik voor mijn gevoel stilstaan. Als dj wil ik de dansvloer in beweging houden, maar als artiest ben ik verder gegaan.” Hij maakt in 2019 diverse uitstapjes: hij stond op Pinkpop, had een nummer 1-hit met Davina Michelle en Marco Borsato, trad op bij Borsato in De Kuip en maakte twee albums: een tranceplaat met Benno de Goeij (waarmee hij het duo Gaia vormt) en Balance, waarop zowel pop- als trancetracks staan. Binnen een week werd het een gouden plaat. “Ik zal nooit mijn tranceafkomst verloochenen, maar waarom niet én-én? This is me, accepteer het of niet.”

This is me is niet voor niets de naam van de show die hij volgend jaar op 21 en 22 mei geeft in Ziggo Dome. “Ik wil daar meerdere kanten laten zien. Iets persoonlijks. Daar leent de Ziggo Dome zich uitstekend voor. Een intieme setting en dicht bij de fans. Het mooie: ik doseer meer, maar ben productiever dan ooit.”

De Ziggo Dome is bekend terrein voor Armin van Buuren. Hij verkocht ’m zes maal uit met de Embrace- en Intense-shows en draaide er laatst op de wintereditie van Tomorrowland, tijdens ADE. “Heel gaaf met het Metropole Orkest,” aldus dj, die bij de shows van This is me – bijna vanzelfsprekend – weer gastartiesten verwelkomt. Marco Borsato? Davina Michelle? “We hebben nog niemand geboekt, maar er zullen zeker artiesten komen. Maar eerst gaan we de basis optuigen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden