PlusHan Lips kijkt tv

Arjen Lubach had Poetin blijkbaar beter in de smiezen dan premier Mark Rutte

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: De avondshow met Arjen Lubach.

Han Lips
null Beeld

Natuurlijk was het voor Lips de vraag of hij niet eigenlijk naar de pr-campagne van Mark Rutte moest kijken, live aan tafel bij Jinek vanwege de gemeenteraadsverkiezingen, met gespreksonderwerpen als Lil Kleine en de storm Eunice. Of naar NPO2 waar Danny Ghosen op zoek ging naar de waarheid achter de Nederlandse bommen op het Iraakse Hawija. Was het fair om meteen al de eerste aflevering van De Avondshow met Arjen Lubach onder de loep te nemen?

Toch werd het Lubach met zijn overstap van een Keek op de Week naar dagelijkse satire op NPO1. Lips’ nieuwsgierigheid liet zich niet bedwingen: kon dat wel goed gaan? Op de Nederlandse televisie zijn al zoveel mislukte pogingen geweest waardoor je bijna begon te geloven dat ‘wij’ dit botweg niet kunnen.

Het hoofdonderwerp op dag 1 was alvast in de roos met de erkenning van de opstandige Oekraïense volksrepublieken door Rusland. Het was gedurfd om met zoveel rake grappen paraat te staan, want het nieuws kwam pas in de vooravond. “We nemen dit om half acht op, dus geen idee of hij al op de rode knop heeft gedrukt,” dekte Lubach zich nog een beetje in voor de grillen van Poetin.

Wat hij natuurlijk wel kon voorbereiden was het item over China, de Oeigoeren en de vraag of de NOS de Winterspelen wel moest uitzenden. Lubach bleek zelfs zijn hand niet om te draaien voor een geestig interview met Kim van Kooten - iets dat niet uit-en-te-na gescript kan worden. De Avondshow zou zomaar glansrijk kunnen slagen.

En toen liep Rutte plotsklaps weg uit Jinek omdat Poetin nog een stap verderging dan aan het begin van de avond. Daarmee werd pijnlijk duidelijk dat Lips toch de verkeerde keuze had gemaakt. En Lubach had Poetin klaarblijkelijk beter in de smiezen dan onze premier.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Nieuwe show Arjen Lubach goed voor ruim 1,6 miljoen kijkers

De Avondshow van Arjen Lubach is maandag onder grote belangstelling begonnen. De eerste aflevering op NPO 1 trok gemiddeld ruim 1,6 miljoen kijkers, meldt Stichting KijkOnderzoek. Ruim 2,3 miljoen mensen zagen minstens een minuut van de uitzending.

Het cijfer is vergelijkbaar met het laatste seizoen van Zondag met Lubach, dat vorig jaar gemiddeld tussen de 1,5 miljoen en 2,3 miljoen kijkers trok. De Avondshow wordt vanaf deze week elke maandag tot donderdag uitgezonden.

Jinek, Lubachs directe concurrent op RTL 4, begon maandag aan een nieuw seizoen. De talkshow, waarin Mark Rutte te gast was, trok 872.000 kijkers. Voorganger Beau trok de afgelopen maanden ongeveer net zoveel kijkers. Op1 bereikte na Lubach 933.000 kijkers en VI Vandaag wist op SBS6 717.000 mensen te boeien.

Op primetime waren de meeste kijkers voor Radar en Spoorloos. De NPO 1-programma’s scoorden beide zo’n 1,4 miljoen kijkers. RTL 4 bleef net onder het miljoen met Help, Mijn Man Is Klusser (973.000), net als de NPO 3-hit Hunted VIPS (961.000)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden