Update

Arjen Lubach haalt uit naar Avrotros om talkshow rond Wie is de Mol

Televisiemaker Arjen Lubach heeft op Facebook hard uitgehaald naar de Avrotros vanwege het kapen van 'zijn' programma Moltalk. De presentator verwijt de omroep 'een totaal andere visie op fatsoen' te hebben.

Arjen LubachBeeld anp

Aanleiding voor de lange Facebookpost is de uitnodiging die Lubach ontving van een redacteur om komend seizoen te gast te zijn in Moltalk, de talkshow waarin nagepraat wordt over het populaire spelpropgramma Wie is de Mol.

Lubach, fan van Wie is de Mol, is in 2012 met het idee voor Moltalk naar de Avrotros gestapt. De omroep was enthousiast maar wilde er niet veel geld in steken, valt te lezen op Facebook. 'Mocht het allemaal een succes worden, dan kijken we verder,' zei Clemens van der Grinten, programmamanager van de Avrotros.

Dus werd het een talkshow op internet, die Lubach de eerste drie jaar presenteerde. Vorig seizoen moest Lubach afzien van presentatie omdat het niet te combineren viel met zijn satirische show Zondag met Lubach. Volgens Lubach beloofde Van der Grinten het jaar daarop weer contact op te nemen. 'Dat contact is er nooit geweest,' schrijft Lubach. Tot de uitnodiging om gast te zijn in Moltalk, dat dit jaar voor het eerst ook op televisie te zien zal zijn.

Geen aanspraak
In een telefoongesprek heeft Van der Grinten Lubach vervolgens laten weten dat hij nergens aanspraak op kan maken. 'Moltalk is van de Avro en wordt inmiddels gewoon door anderen gepresenteerd. Een vergoeding voor het NPO1-waardige plan is niet aan de orde. Evenals een creditvermelding,' krijgt Lubach te horen.

'Ik weet uit ervaring en verhalen dat er in de televisiewereld veel mensen zijn die zelf weinig oorspronkelijke ideeën hebben en dus de voorkeur geven aan de makkelijke maar achterbakse manier van televisiemaken. Ik kan niet anders dan concluderen dat Clemens van der Grinten een totaal andere visie heeft op fatsoen.' Lubach besluit zijn post met het aanbod dat hij meteen de eerste aflevering van Moltalk te gast is mits de Avrotros vijfduizend euro overmaakt naar Kika en Van der Grinten tijdens de live-uitzending met een bescheiden bos bloemen Lubach bedankt 'voor het frisse idee waar we nog jaren mee vooruit kunnen'.

Zowel de Avrotros als Arjen Lubach waren vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol begint 2 januari. Cécile Narinx, Ellie Lust en Tim Hofman zijn enkele van de kandidaten dit jaar. Moltalk volgt elke zaterdagavond op de uitzending van Wie is de Mol op NPO1.

Reactie AvroTros

De AvroTros heeft zojuist een reactie geplaatst op de Facebookpagina van Arjen Lubach:

Beste Arjen,

Het is natuurlijk ongepast om jou met een standaard mail uit te nodigen voor MolTalk. Per slot van rekening heb jij mede aan de wieg gestaan van MolTalk. Excuses daarvoor!

Die 5000 euro voor KiKa.... Consider it done!

AVROTROS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden