Argus: opiniekrant van journalisten van naam

Een stevig team van oudere journalisten hoopt in maart Argus te lanceren. Een auteurskrant met opinies van voormalige journalisten van onder meer Vrij Nederland, Het Parool, HP/De Tijd en De Telegraaf.

Joep School
Initiatiefnemer Paul Arnoldussen tijdens zijn afscheid van Het Parool in 2014 Beeld Rink Hof
Initiatiefnemer Paul Arnoldussen tijdens zijn afscheid van Het Parool in 2014Beeld Rink Hof

Zoals het een goed journalistiek idee betaamt ontstond het in de kroeg. Waar is de tijd gebleven dat je nog op woensdagochtend op je fietsnaar Boekhandel Athenaeum sjeeste voor de opiniebladen van die tijd: Vrij Nederland, de Nieuwe Linie en HP?

Een aardig gezelschap van journalisten van naam, de haren wat grijzer dan voorheen, kreeg initiatiefnemer Paul Arnoldussen (67, voormalig Parool) snel op de been. Inmiddels is er een naam, Argus (naar de nijverige verslaggever uit Tom Poes), een hoofdredactie en een gewenste lanceerdatum: 1 maart.

"Veel journalisten op leeftijd vinden het nog leuk om af en toe een stuk te schrijven," zegt hoofdredacteur en voormalig Vrij Nederland-eindredacteur Kees Schaepman (70). "Omdat ze iets te melden hebben en dat doen in stilistisch goede stukken."

Auteursblad
Schaepman noemt Argus daarom een auteursblad, met auteurs die je leest, waar ze ook over schrijven. Onder de medewerkers bevinden zich onder meer Thomas Lepeltak (voormalig Telegraaf), John Jansen van Galen (De Haagse Post) en popjournalist, schrijver en radiomaker Jan Donkers. "Mensen die hun sporen hebben verdiend. Zoals je vroeger Martin van Amerongen altijd las, ongeacht het onderwerp, lees je hen ook. Het was een voorwaarde dat we geen format zouden hebben en geen doelgroep. We gaan een krant maken die we zelf graag zouden willen lezen."

De opiniekrant moet per 1 maart eens per twee weken verschijnen. Dat gebeurt op papier, zonder gedoe online. Om Argus daadwerkelijk uit te kunnen brengen heeft het 1500 abonnees nodig, die voor vijftig euro jaarlijkse 24 uitgaven van de 24 pagina's tellende krant ontvangen. "Als dat lukt, draaien we break even. Iedereen werkt onbezoldigd mee, uit liefde en verslaving aan het vak." Er is voor medewerker geen leeftijdsdrempel, zegt Schaepman. "Ook jongere journalisten zouden op termijn aan Argus verbonden kunnen zijn, maar ik geneer me hen te vragen om gratis te schrijven."

De komende tijd moet blijken of er draagvlak is voor Argus. Schaepman: "Het is een mooie aanvulling op spannende initiatieven als Follow the Money en De Correspondent."

Meer informatie en abonneren via: www.argusvrienden.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden