Apple en Google staken jarenlange patentenstrijd

De jarenlange stijd over patenten tussen Apple en Google is voorbij, als het aan de twee kemphanen ligt. De Amerikaanse technologiereuzen hebben hun jarenlange ruzie over patent op technische vindingen bijgelegd, zo hebben ze vandaag in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. De lopende rechtszaken die ze tegen elkaar hebben aangespannen worden gestaakt.

Thomas van der Kolk
null Beeld afp
Beeld afp

De federale rechtbank in Washington zal worden geïnformeerd over het staken van de rechtszaken. Die betroffen met name smartphones. Apple en Motorola hadden meerdere geschillen lopen. Het patentportfolio van Motorola is nu voor het grootste deel in bezit van Google.

Op de wederzijdse licenties die de partijen op elkaars patenten verleenden heeft de overeenkomst geen invloed, zo benadrukken de beide partijen.

Samenwerken
Het blijft niet bij het begraven van de strijdbijl. Google en Apple kondigen ook aan dat ze willen gaan samenwerken om het patentensysteem te hervormen.

De patentenoorlog tussen Apple en Google begon in 2010. Dat er nu vrede is gesloten is opmerkelijk. De in 2011 overleden Apple-oprichter Steve Jobs noemde Googles besturingssysteem Android eerder nog 'een gestolen product'.

Eerder sloot Apple al een vergelijkbare overeenkomst met HTC, waardoor er sinds 2012 geen rechtszaken meer lopen tussen deze twee bedrijven. Op de grote rechtszaak tussen Apple en Samsung die momenteel loopt heeft de verklaring van vandaag geen enkele invloed. Die loopt dus gewoon door.

Verzinselen
Het Amerikaanse patentsysteem werd ooit in het leven geroepen om uitvinders te stimuleren om hun verzinselen met elkaar te delen, en tegelijkertijd hun intellectuele eigendom te beschermen. Tegenwoordig is het een juridisch slagveld waarin niet alleen Apple, Samsung, Yahoo, Facebook en Google, maar ook talloze kleinere bedrijven in verwikkeld zijn geraakt. Dat is funest voor de innovatie, menen critici.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden