Plus

Antwerpen vindt één stadsdichter veel te beperkt en kiest er meteen vijf

Antwerpen zal voortaan werken met een poule van stadsdichters. Yannick Dangre, Lotte Dodion, Ruth Lasters, Proza-K en Lies Van Gasse moeten voor meer diversiteit zorgen.

Jan Debackere
Nabilla Ait Daoud, schepen voor Cultuur in Antwerpen. Beeld BELGA
Nabilla Ait Daoud, schepen voor Cultuur in Antwerpen.Beeld BELGA

Traditioneel werd er in Antwerpen elke twee jaar één stadsdichter aangesteld, die gedurende die periode gedichten schrijft over en voor de stad. De stad had eind vorig jaar al bekendgemaakt van deze formule af te stappen; een poule van dichters moet het stadsdichterschap verjongen en diverser maken en voor ‘een veelheid van stemmen en genres’ zorgen.

Geïnteresseerden konden zich tot eind januari kandidaat stellen. Er kwamen 71 sollicitaties binnen, van wie vijf dichters zijn geselecteerd.

‘Met deze dichterspoule is er plaats voor zowel klassieke poëzie, performance, poëzie-installaties, poëzie op papier en poëzie in het straatbeeld,’ luidt de motivatie. ‘De jury gelooft dat deze poule een dynamiek kan ontwikkelen die het stadsdichterschap weer nieuwe horizonten kan doen verkennen en die een breed publiek warm kan maken voor poëzie in deze stad.’

Ook schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud is tevreden met de eerste gedichten van de vijf . “Hun dichterstalenten zijn heel divers, wat zich nu al vertaalt in erg uiteenlopende, lovende gedichten over de stad Antwerpen.”

Yannick Dangre en Ruth Lasters zijn wellicht de twee bekendste namen uit het gezelschap. Beiden hebben al verschillende poëziebundels uitgebracht en werden ook al bekroond. Lotte Didion legde zich na haar debuut Kanonnenvlees (2016) toe op participatieve poëzieprojecten, zoals Studio Haiku. Lies Van Gasse combineert poëzie en beeld in haar graphic poems. Proza-K is een dichterscollectief dat werd opgestart door de Congolees-Antwerpse Yves Kibi Puati Nelen en de Joods-Antwerpse Cleo Klapholz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden