PlusGallery Viewer

Antoine de Werd: ‘Ik koop altijd uniek werk’

‘Ik kan niet goed uitleggen waar het werk van Win McCarthy over gaat, maar het intrigeert me mateloos.’  Beeld Win McCarthy Galerie: Fons Welters
‘Ik kan niet goed uitleggen waar het werk van Win McCarthy over gaat, maar het intrigeert me mateloos.’Beeld Win McCarthy Galerie: Fons Welters

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat? Advocaat Antoine de Werd kijkt en koopt graag online. ‘Het aanbod is gigantisch. En je hoeft met niemand te praten.’

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is al vele jaren een noodzakelijk en bijzonder plezierig onderdeel van mijn leven. Ik woon en werk tussen kunstvoorwerpen. Kunst verschaft niet alleen visueel genot, maar stimuleert, roept emotie op en biedt de mogelijkheid tot escapisme. Even weg uit de soms lelijke werkelijkheid.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Hedendaagse kunst heb ik zelf ontdekt tijdens mijn studietijd. Mijn ouders hielden van oude prenten, porselein, antieke meubels. Mijn moeder hield van de impressionisten. Ik vond ‘die oude meuk’ toen helemaal niks. Inmiddels waardeer ik ‘antieke’ objecten meer en meer.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“De meeste informatie komt tot mij via de online kanalen: Instagram, internet, e-mails. Tv kijk ik niet en in kranten staat helaas niet zo veel over kunst.”

Waar bekijkt u het liefst kunst?

“Een museum heeft mijn voorkeur. Daar hoef je niet te praten, te ‘socializen’, wat wel moet op beurzen of in galeries. En natuurlijk, in alle rust, online (met name Instagram).”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop altijd uniek werk, nooit een oplage. Dit jaar is rustig wat betreft aankopen. Een soort sabbatical. Ik heb drukke jaren achter de rug met vele aankopen per jaar.”

‘Ik koop altijd uniek werk, nooit een oplage.’ Beeld
‘Ik koop altijd uniek werk, nooit een oplage.’

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Op een beurs of in de galerie. Met enige regelmaat ook via Instagram/online en dan kom je uiteindelijk bij een galerie terecht. Dat doe je vanuit je luie stoel. Het aanbod is gigantisch. En je hoeft met niemand te praten.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Dat is belangrijk geworden nu wij na zeventien jaar zijn gaan samenwonen. We zitten vaak op dezelfde lijn, al hoor ik wel nog wekelijks dat ‘dat lelijke ding’ (een van mijn laatste aankopen) weg moet. Dat wil ik als het even kan voorkomen.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“In Amsterdam met Galerie Fons Welters, waar Nick Terra de tent bestiert. Hij doet dat goed en haalt goede jonge buitenlandse kunstenaars binnen. Martita Slewe vind ik ook goed. Zij is een ‘hardliner’: abstractie en niet ‘meewaaien met de winden’. Daar houd ik van. In Keulen zit galerie Jan Kaps, die een neusje heeft voor talent. Martin van Zomeren in Amsterdam wil ik ook niet onvermeld laten.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Er is zoveel moois. Maar oké, dat wordt dan Rembrandt. Sorry, maar ik vind hem magistraal. En als ik er twee mag voor deze rubriek: One: Number 31 van Jackson Pollock uit 1950.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars op Gallery Viewer?

“Win McCarthy: een jonge Amerikaanse kunstenaar. Ik kan niet goed uitleggen waar zijn vreemdsoortig en mysterieus werk over gaat, maar het intrigeert me mateloos.”

“Wouter Paijmans: hij heeft als jonge kunstenaar – die schildert zonder verf, en een nieuwe variant op het schilderij maakt – al met succes vele wegen bewandeld door gebruik te maken van aluminium, pallets, textiel en dagelijkse materialen.”

“David Jablonowski: sculpturen die bestaan uit diverse materialen, high tech, soms traditioneel, met een industriële maar visueel aantrekkelijke uitstraling.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden