Antiheld op de Jordaanoever

Matt Beynon Rees: The collaborator of Bethlehem
Mariner Books, euro 16,99
(Imp. American Book Center)

Vertaling: Rogier van Kappel
als: Het verraad van Bethlehem
Anthos, 19,95 euro

De 56-jarige Omar Yussef geeft geschiedenisles in een Palestijns vluchtelingenkamp bij Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever. Hij probeert zijn leerlingen aan te zetten tot zelfstandig denken, maar vreest dat dit een kansloze missie is. Daarom klaart hij op wanneer hij George Saba tegenkomt, één van zijn betere leerlingen op de christelijke school waaraan hij vroeger verbonden was.

Saba is net terug van een jarenlang verblijf in Chili, maar heeft al ondervonden dat het leven in zijn thuisland geen pretje is. Leden van de Al-Aksamartelarenbrigades gebruiken zijn dak om op Israëlische soldaten te schieten, en die laten zich ook niet onbetuigd.

Wanneer een Arabische verzetsstrijder wordt vermoord, valt de verdenking op de christelijke Saba, tot verbijstering van Omar, die zeker weet dat zijn vriend geen moordenaar is, en evenmin collaboreert met de Israëliërs.

De plaatselijke politiechef wil zijn handen niet aan deze gevoelige kwestie branden. Als hij Saba vrijlaat, krijgt hij gedonder met de Al-Aksakliek, of anders wel met de Israëlische vijand. Zo moet Yussef op zijn oude dag op zoek gaan naar de werkelijke toedracht van deze moord.

De schrijver was jaren bureauchef in Jeruzalem van het Amerikaanse blad Time. Kennelijk is hij vaak genoeg achter zijn bureau vandaan gekomen om te zien hoe het in de regio toegaat. De keus van antiheld Yussef als protagonist pakt verrassend goed uit, juist doordat de uitgebluste schoolmeester met een alcoholisch verleden geen beroep kan doen op stoeremanneneigenschappen om orde op zaken te stellen.

Vasthoudendheid is zijn sterkste, zo niet enige wapen.

Rees ontving voor Het verraad van Bethlehem een terechte nominatie voor de John Creasy Award voor de beste debuutroman. We kunnen er dus op rekenen dat ook het volgende avontuur van Yussef in vertaling zal verschijnen. Een prettig vooruitzicht. (HANS KNEGTEMANS)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden