Antifascisten eisen inbeslagname Mein Kampf

De AFVN-Bond van Antifascisten eist inbeslagname van een door Adolf Hitler gesigneerd exemplaar van Mein Kampf dat sinds gisteren in de Totalitarian Art Gallery ligt van galeriehouder Michiel van Eyck. Ook eist de bond sluiting van de galerie. De AFVN zegt aangifte te doen en heeft hierover al contact gehad met de politie.

Redactie
null Beeld Floris Lok/ Het Parool
Beeld Floris Lok/ Het Parool

De politie liet weten dat er nog geen aangifte is gedaan. 'Het is bij ons bekend dat ze het er niet mee eens zijn dat het boek in de winkel ligt', aldus een woordvoerster. De AFVN liet weten het boek zelf in beslag te zullen nemen als de politie het niet doet. De politie zei desgevraagd dat de bond het boek niet in beslag kan nemen. 'Als ze het boek wegnemen, is het gewoon diefstal', aldus de woordvoerster.

Vorig jaar liep een rechtszaak tegen Van Eyck wegens de verkoop van een exemplaar van Mein Kampf. De galeriehouder werd toen vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie (OM) ging hiertegen in beroep. Deze zaak moet nog dienen. Het OM wacht dit hoger beroep eerst af, zei een woordvoerder van het OM.

Van Eyck wil het gesigneerde exemplaar alleen tentoonstellen en niet verkopen. Volgens hem is het een zeldzame uitgave. Het boek zou afkomstig zijn uit een erfenis en was waarschijnlijk tientallen jaren in bezit van een Amsterdamse familie, die het aan Van Eyck verkocht. De editie is voorzien van zilverbeslag en bevat een handgeschreven boodschap van Hitler, die het boek tijdens de kerst van 1939 mogelijk als relatiegeschenk cadeau deed aan een regionale leider van de NSDAP.

null Beeld Archiefbeeld. ANP
Beeld Archiefbeeld. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden