PlusTheater

Anoek Nuyens zoekt in nieuwe voorstelling duiding van Jan Pronk

Anoek Nuyens maakte een voorstelling over sociaaldemocraat Jan Pronk.

Elise van Dam
Nuyens verlangt een toekomstperspectief van Pronk. Beeld Julian Maiwald
Nuyens verlangt een toekomstperspectief van Pronk.Beeld Julian Maiwald

Vrienden keken haar vreemd aan toen Anoek Nuyens aankondigde een voorstelling te willen maken over Jan Pronk: politicus, sociaaldemocraat, oude, witte man. Niet meer van deze tijd. Toch? Maar echt een voorstelling over Jan Pronk is het ook niet geworden – wel over het verhaal dat hij onvermoeibaar verkondigt, en over Nuyens behoefte aan dat verhaal.

Nuyens maakt documentair theater, vertrekkend vanuit eigen twijfels en vragen. Het gaat over haar gevoel dat de problemen in de wereld zich alleen maar opstapelen en er niets meer wordt opgelost, en dat ze nu geregeld op bezoek gaat bij een oude, witte man in een statig huis in Den Haag om nog een beetje grip te houden op die wereld.

Geen vies idealisme

Zonder opsmuk en met een prettige verteltred spreekt Nuyens vanaf een vierkante verhoging met achter zich een aanplakbord vol rode posters. Wanneer ze vertelt over de gesprekken die ze voert met Pronk, waarin hij voor haar ‘de verwarring ontwart’, wordt het licht uit de lichtbak boven haar warmer. Het wordt killer zodra ze weer buiten is en de twijfel terug toeslaat.

Wat Jan Pronk voor haar vertegenwoordigt, is een politiek van verbindingen. Een tijd waarin idealisme geen vies woord was en, zoals Nuyens stelt, er ‘geloof was in het functioneren van het systeem’. Daarmee is het ook een voorstelling over generaties. Nuyens verlangt van Pronk niet alleen duiding, maar ook toekomstperspectief. Hoop. Tot ze beseft dat die bal bij haar generatie ligt.

Narigheid

Echt oppakken doet ze die bal niet. Pronk wordt nooit een onderzoek naar wat sociaaldemocratie in de huidige wereld zou kunnen zijn, behalve het herhalen van de oude waarden ervan.

De voorstelling begint met een geluidsfragment van een mopperende Jan Pronk. Juist die narrigheid blijft verder achterwege, waardoor de voorstelling uiteindelijk te aangenaam en net te weinig prikkelend is.

Pronk

Door Anoek Nuyens
Gezien 6/12 Frascati
Te zien t/m 14/12 aldaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden