Annie M.G. Schmidt: Niet alleen die lieve oma

AMERSFOORT - De herinneringen aan Annie M.G. Schmidt leven voort in de zevendelige televisieserie Annie M.G., die in het najaar van 2009 wordt uitgezonden. Ook haar donkere kanten worden getoond.

Een afgelegen Rietveldvilla is een van de filmlocaties. Op de modderige oprijlaan staan vrachtwagens vol met apparatuur, catering en rekwisieten. Het prachtige, afgeleefde huis is helemaal door de filmploeg overgenomen.

Smalle gangetjes zijn volgepropt met lampen, kabels en een geconcentreerd werkende crew. De muren zijn leeg en wit, hier en daar staan decorstukken en delen van sets. Een paar kamers zijn zeer gedetailleerd ingericht in jaren vijftig stijl. Het is een surrealistisch geheel.

De serie volgt de zeventigjarige Annie die nog dagelijks praat met haar overleden man Dick. Samen kijken ze terug op haar leven. De serie speelt zich af in drie periodes: Annie als jong meisje, volwassen vrouw en bejaarde. Elke tijd wordt gefilmd in een herkenbare unieke kleur.

Annemarie Prins speelt de bejaarde Annie. Ze rookt de ene sigaret na de andere. Overal staan uitpuilende asbakken. ''Kettingroken is een ding wat we gemeenschappelijk hebben.''
Haar rol wordt geen imitatie. Een icoon zoals Annie M.G. Schmidt is moeilijk vorm te geven. Een acteur moet immers concurreren met al die collectieve herinneringen. Gelukkig biedt de tekst genoeg houvast: ''De tekst is al Annie''. Op basis hiervan vulde Annemarie Prins de rol zelf in. ''Je tovert dingen tevoorschijn die in je zitten. Die laat je praten'', zegt Prins. Ze steekt nog een sigaret op.

Tom Jansen speelt de rol van de bejaarde Dick van Duyn. Hij worstelt met een zware depressie en kiest voor de dood met hulp van Annie. Terwijl hij schuilt voor de motregen vertelt hij over zijn rol.

Dick meed in zijn leven de publiciteit, en dus is er weinig beeldmateriaal van hem. Heel Nederland kende Annie, maar Dick bleef bewust onzichtbaar.

Jansen is dus als acteur nog vrijer geweest om zijn personage vorm te geven. ''De geestverschijning van Dick lijkt eerst een kwelgeest, maar is eigenlijk Annies geweten.'' Zowel hij als zijn tegenspeelster zijn ook enthousiast met zangles begonnen. En dat op hun leeftijd. Hij grijst breed.

Er wordt net een scène afgemaakt. Annie leest zoon Flip voor in zijn slaapkamertje. Het is voor de acteurs en crew werken op de vierkante meter. In de smalle gang staan mensen van de techniek schouder aan schouder muisstil te wachten op aanwijzingen van de regie.

Annie zit op het bed en verzint tijdens het voorlezen het woord 'betinkelen'. Dick luistert mee, maar heeft niet zoveel met die zelfbedachte woorden en loopt schouderophalend weg.

Direct na het beëindigen van hun scène beginnen acteurs Gijs Scholten van Aschat en Malou Gorter te dollen met het regiebord dat de regieassistent hen voorhoudt. In een uitgewoonde Bruynzeelkeuken even verderop heeft de regie zich achter een aantal monitors verschanst. Iedereen kijkt mee. Er wordt hard gelachen.

Gijs Scholten van Aschat speelt Dick als volwassen man: een wetenschapper die maar weinig begrijpt van Annies lust naar roem en jachtig stadsleven. Ondanks dit onbegrip vormt hij ook een rustpunt voor haar.

Tijdens de lunchpauze zegt hij Flip van Duyn persoonlijk te kennen. Scholten van Aschat heeft echter niet van tevoren met Flip over zijn ouders gesproken. Flip heeft genoeg vertrouwen dat het spel, het scenario van Tamara Bos (Het paard van Sinterklaas), Mieke de Jong (Knetter) samen met de regie van Dana Nechushtan (Dunya & desie) zullen zorgen voor een integere weergave van zijn ouders.

Annie M.G. was de derde Anna Maria Geertruida Schmidt: haar ouders verloren hun eerste twee kinderen met dezelfde naam. Misschien verklaart dat haar geldingsdrang. Wilde ze het succes van drie hebben?
De serie Annie M.G. biedt in ieder geval meer dan het beeld van die lieve oma van Nederland, door ook haar donkere kanten te tonen. Dit zal waarschijnlijk geen grote invloed hebben op herinneringen aan haar werk. Haar vrolijke liedjes zoals Beertje pippeloentje, Spin sebastiaan en Wiplala zijn in elk geval in het geheugen van de acteurs verankerd.

Annie M.G. Uitzending: najaar 2009
op zondagavond. Ned 2
NPS, VARA en VRT

Programma van het Jaar gepresenteerd door Koos Postema. Links Harry Bannink, naast hem Annie M.G. Schmidt. Foto ANP Beeld
Programma van het Jaar gepresenteerd door Koos Postema. Links Harry Bannink, naast hem Annie M.G. Schmidt. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden