Annie Leibovitz is bijna failliet

Annie Leibovitz (59) maakt al veertig jaar foto's van beroemdheden. Foto EPA Beeld
Annie Leibovitz (59) maakt al veertig jaar foto's van beroemdheden. Foto EPA

NEW YORK - Topfotografe Annie Leibovitz verkeert in zulke grote financiële problemen dat zij alle rechten op haar eigen foto's dreigt te verliezen. Haar foto's van bekende muzikanten, filmsterren en presidenten zijn wereldberoemd.

Als zij dinsdag niet een lening van 24 miljoen dollar terugbetaalt, is het afgelopen. Dan wacht faillissement. Leibovitz leende het kapitaal van de financiële instelling Art Capital Group, een club die kortetermijnleningen verstrekt en kunst en onroerend goed in onderpand neemt.

Leibovitz (59) maakt al veertig jaar foto's van beroemdheden. Ondanks dat zij met haar werk voor het blad Vanity Fair een geschat jaarinkomen heeft van twee miljoen dollar, is zij het afgelopen jaar aangeklaagd omdat ze torenhoge rekeningen niet betaalde, hypotheken niet aflost en achterloopt met haar belasting.

Als de fotografe niet op tijd betaalt, mag Art Capital Group de rechten over de negatieven van haar werk verkopen. De waarde van haar portfolio's is getaxeerd op 40 miljoen dollar. Haar onroerend goed, meerdere panden alleen al in New York, is eenzelfde bedrag waard.

Ze bereikte als fotografe een grote status. Zij fotografeerde als laatste John Lennon, een hoogzwangere Demi Moore en onlangs nog als eerste het kind van Tom Cruise en Katie Holmes.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden