Anneke van Giersbergen weet niet van ophouden

Nog geen twee jaar geleden bracht de Nederlandse rockzangeres Anneke van Giersbergen het album Everything Is Changing uit. Toch ligt haar nieuwe plaat Drive nu al weer in de schappen. Met haar tweede plaat onder haar eigen naam laat de voormalige zangeres van The Gathering zien nog lang niet klaar te zijn. Haar drijfveer is simpel: Vooruitgang. 'Dat is het beste willen voor jezelf, maar ook van jezelf. Ik wil heel graag ontwikkelen. Ik wil een betere songwriter worden, een betere zangeres, een betere performer.'

In de jaren 90 kwam van Giersbergen in de schijnwerpers te staan met de progressieve rockband The Gathering. Na haar toevoeging behaalde de band in 1995 hun grootste commerciële succes met het gothic metal album Mandylion. In 2007 verliet van Giersbergen The Gathering om twee jaar later alleen verder te gaan onder de naam Agua de Annique. Everything Is Changing uit 2012 is het eerste album onder haar eigen naam.

Volgende plaat
Voor van Giersbergen komt het schrijven van een nieuwe plaat heel natuurlijk. Ze schrijft non-stop door en heeft soms zelfs te veel ideeën. 'Heel vaak als ik een plaat maak, en hij is af, heb ik gelijk een idee voor de volgende en begin ik te schrijven. Op een gegeven moment heb ik genoeg materiaal en dan ga ik gewoon weer opnemen,' zegt van Giersbergen.

Belangrijk is wel dat ze zich continu door blijft ontwikkelen als muzikant. 'Elke keer als ik speel, met iemand samen werk, of iets mee maak dan denk ik wat kan ik hier van leren,' zegt van Giersbergen. 'Ik heb bijvoorbeeld een typische manier van melodie maken en hier denk ik dan soms over na. Ik probeer mijn manier van zingen bij te schaven of mijn bereik te vergroten, dat soort dingen.'

Wel hard
Ook in de soort muziek die van Giersbergen maakt wil ze blijven vernieuwen. Na het uitbrengen van Everything Is Changing had de zangeres een goed beeld van hoe het volgende album moest klinken. 'Het was een soort lappendeken van alle muziek die ik tof vind, moody dingen, ballads, maar ook poppig. Toen hij af was dacht ik, de volgende wordt up-tempo, energiek, euforisch, een korte plaat met korte nummers, met één ballad in het midden, maar wel hard,' zegt van Giersbergen.

Om deze energie goed weer te geven op Drive besloot van Giersbergen de plaat op de 'ouderwetse' manier op te nemen. 'Mijn live-band is zo goed dat ik die live sfeer die we hebben op de plaat wilde vangen dus we wilden heel graag met de band samen de studio in. Daar gebeurt dan nog heel veel. Dat heeft de plaat een stuk rijker gemaakt,' aldus van Giersbergen. (FaceCulture)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden