PlusGallery Viewer

Anne van der Zwaag: ‘Elk werk dat ik heb, vertelt een verhaal’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en wat? Anne van der Zwaag, directeur van designbeurs Object en initiator van beurs annex expositie Big Art, geeft kunstenaars liefst de ruimte.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Anne van der Zwaag Beeld -
Anne van der ZwaagBeeld -

Wat betekent kunst voor u?

“Elk werk in mijn collectie heeft een speciale betekenis, heb ik gekocht of gekregen op een bijzonder moment en vertelt een verhaal. Als ik door ons huis loop denk ik aan die momenten terug, en moet ik altijd even glimlachen.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Mijn ouders waren niet bezig met ‘high art’, maar ik kom wel uit een cultureel en creatief gezin. We hebben vroeger over de hele wereld gereisd en dan kom je met allerlei vormen van kunst in aanraking.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Via mijn netwerk. Veel kunstenaars en museummensen zijn ook vrienden, via hen blijf ik op de hoogte en krijg ik allerlei uitnodigingen.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Het is toch het leukste als je de kunstenaar zelf spreekt, in zijn of haar atelier. Hier moet je meer moeite voor doen, maar dan stap je ook echt in een wereld en krijg je inzicht in het maakproces.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Meerdere keren per jaar. Op Big Art en Object koop ik zelf altijd een aantal werken, maar ook op Unseen, op Art Rotterdam, soms op de KunstRAI.”

Veel beurzen dus. Koopt u ook wel­eens in de galerie, op een veiling of online?

“Dat verschilt. Het liefste ga ik erop uit, maar ik heb ook een tijdje best wat op Catawiki gekocht: dat werkt echt verslavend door het opbieden en de tijdklok, dus daar ben ik snel weer mee gestopt, haha.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Wij kopen alles uit de gemeenschap­pelijke pot en laten elkaar daarin vrij. De kinderen groeien echt op met kunst en design. Tristan (12) en Ronin (6) hebben uitgesproken ideeën over wat ze mooi of interessant vinden, soms vraagt er een: ‘Mag dat op mijn kamer?’ Zelfs Saga (4 maanden) heeft al een kleine collectie.”

Is er een galerie waarmee u een speciale band hebt?

“Vanuit mijn werk heb ik met veel galeries een persoonlijke band opgebouwd, dus ik zou er niet speciaal een willen noemen. Maurits van de Laar, Pien Rademakers, Kees van Gelder, Franzis Engels, Cokkie Snoei, Antoinette de Stigter, Roger Katwijk zijn altijd enthousiast over wat ik doe en andersom ook. Iemand als Cosimo Ricatto heeft ook zo’n positieve attitude, zeker voor mensen die niet in de scene zitten is uitstraling en communicatie essentieel.”

Als je onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Als ik onbeperkt geld had zou ik kunstenaars die ik interessant vind opdrachten geven waarin ze zich vrij voelen om te experimenteren. Ik zou ergens in Friesland een stuk land kopen en een plek creëren waar kunstenaars werk kunnen maken en mensen er gratis van kunnen genieten.”

Midas Zwaan, Teacher’s Day Job. Beeld Galerie Frank Taal
Midas Zwaan, Teacher’s Day Job.Beeld Galerie Frank Taal

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Boris Maas: Boris is een fijne verrassing. Hij is vermoedelijk de jongste kunstenaar op de website van Gallery Viewer. Zijn werk heb ik vorig jaar op de Design Academy gespot. Super om hem nu terug te zien bij galerie Frank Taal.”

“Midas Zwaan: het werk van Midas bevat allerlei bekende objecten en referenties, oogt vertrouwd en roept tegelijkertijd veel vragen op: dat prikkelt de verbeelding.”

“Jan Roeland: zijn werk spreekt me aan omdat het zo alledaags en herkenbaar is. En zijn kleurgebruik vind ik heel mooi, helder en klaar.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden