PlusGallery Viewer

Anna den Drijver: ‘Tijdens de lockdown kocht ik voor het eerst kunst online’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Fotograaf Anna den Drijver (45) kocht tijdens de lockdown haar eerste werk online.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Anna den Drijver kreeg ‘kijken vanuit verschillende kanten’ mee tijdens haar opvoeding, al ging dat niet altijd van harte. Beeld
Anna den Drijver kreeg ‘kijken vanuit verschillende kanten’ mee tijdens haar opvoeding, al ging dat niet altijd van harte.

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst laat je op een andere manier naar de wereld kijken, stelt je in staat om even uit je eigen cocon te treden en geeft ruimte voor bezinning in een tijd waarin alles vluchtig lijkt. Ik kan me eerlijk gezegd geen leven zonder kunst voorstellen.”

Hebt u kunst van huis uit meegekregen of hebt u zelf uw pad moeten vinden?

“Kunst vormde een onderdeel van mijn opvoeding. Overal in huis lagen kunstboeken, die mijn ouders meenamen van tentoonstellingen en musea. In de weekenden bezochten we musea, steden en natuur. Op deze manier heb ik ‘kijken’ vanuit verschillende kanten meegekregen. Niet dat ik dat als kind altijd waardeerde, overigens.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?

“Via Instagram, nieuwsbrieven van musea en galeries, en online media als Hyperallergic, GalleryViewer en Artnews.”

Waar bekijkt u het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?

“Ik heb niet echt een voorkeur, ik kan overal naar kunst kijken. Ook het bekijken van kunst in de buitenlucht vind ik heel fijn. Galeries bezoek ik vaak gericht. Verder kom ik graag op de open dagen van de Rijksakademie, en heb ik een speciale band met Foam.”

Dew II (2019), Josef Tahon. Beeld Galerie Gerhard Hofland
Dew II (2019), Josef Tahon.Beeld Galerie Gerhard Hofland

Hoe vaak per jaar koopt u kunst? Koopt u werk in oplage of liefst uniek werk?

“In ons huis hangt veel fotografie. Daarom vind ik het fijn om als tegenhanger niet op zoek te gaan naar fotografie of ander werk in oplage.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Tijdens de lockdown kocht ik voor het eerst werk online. Het was een foto van Ed van der Elsken, bij Annet Gelink Gallery. Normaliter vind ik het fijn om fysiek in een galerie te zijn, met alle rust die er dan is voor een gesprek met de galeriehouder over het werk of de tentoonstelling. Het prettige van een beurs vind ik dat je een goed totaalbeeld hebt van al het getoonde werk.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe valt de beslissing?

“Over het algemeen ben ik degene die voorstelt iets te kopen, als ik toevallig ergens tegenaan ben gelopen. Als er iets is waar ik enthousiast over ben, gaan we samen nog een keer kijken. Pas als we beiden overtuigd zijn, gaan we daadwerkelijk tot aankoop over.”

Untitled II (Yellow Rise), William Monk Beeld Grimm Gallery
Untitled II (Yellow Rise), William MonkBeeld Grimm Gallery

Is er een galerie waarmee u een speciale band hebt?

“Galerie Gerhard Hofland heeft een fijne sfeer, en ook bij Grimm Gallery kom ik graag. Ik zou vaker naar Annet Gelink Gallery willen, omdat de kunstenaars die zij vertegenwoordigt mij erg aanspreken. Met name Rezi van Lankveld en David Claerbout.”

Als u onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Bij een onbeperkt budget zou ik graag een werk van Jenny Saville willen hebben. Dit werk zou ik dan ophangen naast een werk van Marlene Dumas. Of wellicht naast een foto van Nan Goldin. Alice Neel is een van mijn meest geliefde portretschilders. Tot slot zou ik ook graag een werk van Louise Bourgeois willen bezitten.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars (op Gallery Viewer), en waarom?

“In het werk van Janine van Oene voel je mens en natuur samen. Herkenbaarheid van het dagelijkse, maar nooit te expliciet.”

Werk van Janine van Oene. Beeld Galerie Gerhard Hofland
Werk van Janine van Oene.Beeld Galerie Gerhard Hofland

“Johan Tahon maakt mystieke en ambachtelijke beelden die een bepaalde vergankelijkheid in zich dragen, en schuren en ontroeren tegelijkertijd.”

“William Monks landschappen zijn qua kleurgebruik niet realistisch, waardoor je lang bij het werk stil blijft staan. Ik zie uit naar zijn solo-expositie Mount Atom, die vrijdag aanstaande opent bij Grimm Gallery.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden