Han Lips kijkt tv

Angstaanjagend: zo stil dat je je eigen wimpers kunt horen

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: De kennis van nu.

Han Lips
De kennis van nu, NPO 2. Beeld
De kennis van nu, NPO 2.

Geen vliegtuigen, minder auto’s, geen toeristen, geen cafés die tot diep in de nacht open zijn. De kennis van nu onderzocht hoe ons omgevingsgeluid is veranderd door de coronacrisis.

Voor Lips is het verschil niet zo groot. Hij woont in een stille straat waar hij ’s morgens wordt gewekt door een eentonige duif en daarna de brommer van de kranten­bezorger herkent. Maar je zal maar bij Schiphol wonen.

Een blinde man uit Assendelft vertelde hoe hij nu ineens een stuk sneller over straat ging met zijn blindenstok. Normaal gesproken kan hij de straat niet oversteken als er een toestel overvliegt. Want pas als het gebulder is weg­gestorven, kan hij horen of er een auto of fiets aankomt.

Een andere man had zelf meetapparatuur op zijn dak geplaatst. Vorig jaar april vlogen er 7000 toestellen over zijn huis, dit jaar waren dat er maar 2100. Je zag hem tijdens het interview ontspannen: geen slapeloze nachten meer, en een stuk minder stress.

Volgens een geluidswetenschapper was die stressreactie een erfenis uit de oertijd die ergens diep in onze hersenstam is geworteld. Geluid dat langzaam begint en steeds harder wordt, doet ons denken aan aankomend gevaar: het geluid van een aandenderende kudde olifanten.

Een van de presentators mocht ervaren hoe het was om helemaal niks te horen in een ‘dode kamer’, waar niets weerkaatst en die compleet geluiddicht is. Dat bleek geen pretje, stilte geeft blijkbaar ook stress.

Hij hoorde zijn nek kraken, met zijn oor tegen zijn pols gedrukt zijn hartslag. “Ik hoor gewoon mijn wenkbrauwen. En mijn wimpers. Ik hoor mijn eigen wimpers!” Hij zei het eerst nog triomfantelijk, maar wilde er daarna zo snel mogelijk weg.

Lips moest er zo hard om lachen dat hij denkt dat het op straat te horen was.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden