Video

Andreaspenning voor 'icoon' Dolly Bellefleur

Amsterdam houdt van Dolly Bellefleur. Dat was gisteren duidelijk tijdens een show in het bomvolle theater van de OBA ter ere van 'haar' 25-jarig jubileum. De gedreven entertainer en tekstschrijver Ruud Douma zong, als zijn hooggehakte alter ego, kleinkunstklassiekers die er stuk voor stuk toe deden.

Anne-Rose Bantzinger

'Ik wil gelukkig zijn' van Fien de la Mar, 'Vleselijke woning' en 'De bokken en de schapen' van Adèle Bloemendaal, 'Sorry dat ik besta' van Willem Nijholt uit de musical 'Foxtrot' en een ode aan het Homomonument als 'driehoek van het verleden, het heden en de toekomst': Ruud Douma is al een kwart eeuw een buitenbeen in de wereld van de travestie. Zijn Dolly Bellefleur is een onvermoeid activist, die de homo-emancipatie en gelijkheid voor iedereen hoog in het vaandel heeft.

La Bellefleur benadrukt telkens weer met een krachtige stem en een stralend uiterlijk hoe belangrijk het is dat iedereen kan blijven wie hij of zij is. Dat iedereen welkom is op 'haar' roze planeet: 'of je gay bent of straight'. Eigenheid, daar gaat het om. Daarom was het tijdloze slotlied van de show zo krachtig: 'Mensch durft te leven' van Dirk Witte uit 1917. Wanneer ontwikkelt een theater- of televisie-producent met Ruud Douma nu eindelijk eens een Dolly Bellefleur Show?

Icoon
Na afloop betrad burgemeester Eberhard van der Laan het toneel. Hij roemde Dolly Bellefleur als 'een icoon van Amsterdam': 'Jouw mentaliteit is net zo mooi als je uiterlijk, want je strijdt al jaren voor homo's, biseksuelen en transgenders. Die mentaliteit hoort helemaal bij Amsterdam'. Om die reden overhandigde hij de diva de Andreaspenning.

Van der Laan, die met zijn volledige gezin bij de show aanwezig was, nodigde Dolly en passant uit om Eerste Kerstdag in de ambtswoning aan te schuiven aan de dis. Dan kan Dolly Tweede Kerstdag wellicht in Haarlem terecht, want ook Bernt Schneider - burgemeester van Haarlem - was bij het jubileum aanwezig. Ruud Douma woont afwisselend in Amsterdam en Haarlem.

Stimulans
Dolly Bellefleur beschouwt de penning als simulans om nog 25 jaar door te gaan. Ze zong, zichtbaar ontroerd en met de penning in de hand, een gloednieuwe 'hertaling' van het winnende Songfestivallied van de Israëlische transeksueel Diva International: lak aan conventies, lak aan recensies. Een hardvochtig pleidooi dat je altijd jezelf moet blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden