Review

Andrea Camilleri - De eerste zaak van Montalbano

Commissaris Montalbano is ook in Nederland bekender en bekender aan het worden. Zo bekend zelfs dat de serie rond deze Siciliaanse politieman bij een grote uitgeverij wordt voortgezet. Prometheus nam vorig jaar de commissaris over van de kleine, sympathieke uitgeverij van Italiaanse literatuur Serena Libri. Montalbano, uitgegroeid tot een spelverdeler, die door een grote club wordt weggekocht. Jammer, maar onvermijdelijk.

Nu is bij Serena Libri toch weer een nieuwe Montalbano verschenen. Weggesneden uit een bundel waar Serena Libri nog de rechten van kon kopen. De eerste zaak van Montalbano heet deze politieroman, in een zeer mooie uitvoering.

Salvo Montalbano staat nog aan het begin van zijn carrière en is ondercommissaris in Mascalippa, een gehucht in de bergen van Sicilië. Hij zit al tijden te wachten om bevorderd en overgeplaatst te worden. Camilleri verwoordt in het eerste hoofdstuk, dat nog niets van een politieroman heeft, heel fraai waarom Montalbano zich niet in de bergen thuisvoelt en graag naar zee wil. Het is een hoofdstuk waarin Camilleri zijn stijl etaleert. Die is eenvoudig, maar niet simplistisch, en met een ondertoon waarin ironie en humor hand in hand gaan.

Als Montalbano hoort dat hij als commissaris gestationeerd wordt in de kustplaats Vigàta, waar alle boeken rond hem gesitueerd zijn, gaat hij daar eens kijken en raakt hij betrokken bij een klein verkeersongeval. De veroorzaker, de kleinzoon van de Siciliaanse maffiabaas don Sisino Cuffaro, slaat de andere bestuurder vol op zijn gezicht. Als Montalbano in Vigàta aan de slag gaat, bijt hij zich in de zaak vast.

Camilleri zet Montalbano neer in een ingewikkelde wereld, die door allerlei conventies, duistere verhoudingen en tegenwerking moeilijk te doorgronden is. De eigenzinnige Montalbano moet voorzichtig laveren, maar doet gewoon waar hij zin in heeft. Dat levert, ook omdat Camilleri hem een fijn knorrig-humoristisch karakter heeft gegeven - hij is niet zo'n zwartgallige tobber als zijn collega's uit Scandinavië - een bijna lichte, maar uitstekend geschreven politieroman op. (MAARTEN MOLL)

Andrea Camilleri - De eerste zaak van Montalbano
Vertaald door Willy Hemelrijk, Serena Libri, 14,95.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden