Han Lips kijkt tv

André van Duin had een advies aan de winnaar van Heel Holland Bakt

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Heel Holland Bakt.

Het Parool
null Beeld

Wat moet het heerlijk zijn André van Duin te zijn, dacht Lips al na tien minuten van de tiende finale van bak-armageddon Heel Holland Bakt. Van Duin nam de spelleiding na drie seizoen over van Martine Bijl en bleek, hoewel hij eruitziet alsof hij een pan water nog laat aanbranden, de gedroomde presentator.

Met kenmerkende achteloosheid praat hij de parade van imploderende bolgebakjes, scheefgezakte schuimtaarten en andere bakruïnes op z'n gemakje aan elkaar. “Alles went, behalve een tent,” opende hij de eindstrijd vanuit de beroemd geworden witte partytent op landgoed Kasteel Maarsbergen.

Lips kon het niet helpen, maar hij was weerloos toen hij Van Duin achter een bakplaat zag staan met een chocoladeballon en hem op zijn Van Duins ‘Zeg, volgens mij loopt-ie leeg’ hoorde zeggen.

Nobelprijzen

Wie de eindstrijd van het jubileumseizoen zou winnen, deed niet ter zake (al hoopte Lips op de Zwolse tegelzetter Jan, die zijn macarons behandelde alsof ze een onwillig badkamerwandje vormden): het ging om het bakplezier.

En zo genoot Lips ook van de twee juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden die de baksels al een decennium lang becommentariëren alsof ze de Nobelprijzen moeten toewijzen. Als de twee een hapje frambozenparfait in hun mond stoppen kun je in de tent een speld horen vallen.

“Ze waren allemaal doodmoe. Dan lukt niet alles meer,” analyseerde Van der Heijden de prestaties van de eerste finaledag. Dat komt vaker voor, dacht Lips met een blik op mevrouw Lips.

Uiteindelijk was het de chronisch opgewekte Mercedes die de marathon van tartelettes, petitfours en hartige soesjes won. Ze kreeg een monstrueuze, door Van Beckhoven uit massief chocolade opgetrokken, trofee. Gelukkig wist Van Duin raad: “Gewoon even een warm pitje eronder. Dan krimpt het vanzelf.”

Meer tv-recensies? Lees alle afleveringen van Han Lips in ons archief. Lees ook de wekelijkse rubriek Sterrenstof, waarin we de mediaweek doornemen. Reageren? hanlips@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden