André Kuipers schenkt vlag die mee ging naar ISS aan Rijksmuseum

Astronaut André Kuipers heeft maandagochtend een Nederlandse vlag die hij meenam naar het internationale ruimtestation ISS overhandigd aan het Rijksmuseum. Het ISS is maandag precies twintig jaar onafgebroken bemenst.

ANP
Astronaut André Kuipers (R) overhandigt zijn Nederlandse vlag, die hij had meegenomen naar het internationale ruimtestation ISS, aan de conservator geschiedenis van het Rijksmuseum, Harm Stevens, op de dag dat het ISS precies 20 jaar bemenst is.  Beeld ANP
Astronaut André Kuipers (R) overhandigt zijn Nederlandse vlag, die hij had meegenomen naar het internationale ruimtestation ISS, aan de conservator geschiedenis van het Rijksmuseum, Harm Stevens, op de dag dat het ISS precies 20 jaar bemenst is.Beeld ANP

Kuipers nam de vlag mee tijdens zijn 193 dagen durende verblijf in de ruimte in 2011. Aan boord van het ISS (International Space Station) voerde de astronaut meer dan vijftig wetenschappelijke experimenten uit. De vlag diende als decor tijdens live videoverbindingen met de aarde. Op de vlag staan handtekeningen van meerdere mede-ruimtevaarders.

André Kuipers is tot nu toe de enige Nederlandse bewoner geweest van het ISS. “Mijn verblijf als eerste Nederlander in het ISS is onderdeel van onze nationale ruimtevaartgeschiedenis,” aldus de astronaut. “Het Rijksmuseum is in mijn ogen de meest geschikte plek om dit symbool van onze aanwezigheid in het ISS voor het nageslacht te bewaren.” Het museum zal de vlag exposeren in het Atrium. Kuipers had ook een kleinere versie van de vlag mee in het ISS. Die is door hem geschonken aan koning Willem-Alexander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden