Andere Tijden mag toch blijven: 10 langere uitzendingen in 2022

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden verschuift volgend jaar van 18 afleveringen op de late woensdagavond naar 10 maandelijkse en langere uitzendingen op maandagavond. Dat meldt de NTR.

null Beeld vpro
Beeld vpro

Begin mei meldde de NTR dat het bekroonde geschiedenisprogramma zou verdwijnen. Dat kwam de NPO op veel kritiek te staan: het is het zoveelste programma dat sneuvelt of waarvan het voortbestaan wordt bedreigd.

Andere Tijden, te zien op NPO2, werd vanwege bezuinigingen drie jaar geleden al gehalveerd van 35 naar 18 uitzendingen per jaar. Ook die zouden komen te verdwijnen. Historici spraken van een ‘dramatische beslissing'.

Documentaireseries

Na een constructief gesprek met NPO is nu meer duidelijk over de concrete invulling van de plannen, meldt de NTR. De titel Andere Tijden blijft bestaan. Met ingang van 1 januari 2022 verdwijnen de 18 reguliere afleveringen van 25 minuten (woensdagavond 22.20 uur) en hiervoor in de plaats komen 10 maandelijkse afleveringen van 50 minuten (om 20.25 uur). Daarnaast gaat de geschiedenisafdeling documentaireseries maken, die zich goed lenen voor NPO Start én zullen er nieuwe geschiedenisprogramma’s worden ontwikkeld voor online.

“Al met al zijn we ervan overtuigd dat we met dit pakket blijven voorzien in de behoefte aan hoogwaardige geschiedenisprogrammering, niet alleen voor de huidige kijkers van Andere Tijden maar ook voor een nieuw publiek, met name ook voor nieuwe generaties,” aldus mediadirecteur NTR Willemijn Francissen.

Verder laat de NTR weten dankbaar te zijn voor alle steun die mensen voor het programma hebben uitgesproken. “Het doet de NTR en de makers enorm goed dat zoveel mensen zich hardop uitspreken voor het behoud van Andere Tijden en het belang van een serieus geschiedenisprogrammapakket bij de NPO,” zegt Marja Ros, hoofdredacteur geschiedenis bij de NTR.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden