PlusFotoserie

Amsterdamse vrouwen leggen uit wat vrijheid voor hen betekent

Meera Nankoe (30) heeft in het kader van Internationale Vrouwendag, op 8 maart, dertig vrouwen in Amsterdam geportretteerd die met ‘#vrijheidisvoormij’ uitleggen wat vrijheid voor hen betekent.

Tahrim Ramdjan
null Beeld Meera Nankoe / Stage & Stories
Beeld Meera Nankoe / Stage & Stories

Wat is uw drijfveer om deze fotoserie te maken?

“Vrijheid is een terugkerend thema in mijn leven. Zo heb ik twee jaar geleden, met mijn maatschappelijke onderneming Stage & ­Stories, misstanden in de Hindoestaanse gemeenschap aangekaart als het gaat om onderdrukking van vrouwen en seksueel ­misbruik. Dat wordt me nog altijd niet in dank afgenomen. Ik krijg opmerkingen en verwijten dat ik mijn gemeenschap zwartmaak.”

“Dit jaar is vrijheid thema van Internationale Vrouwendag, op 8 maart. Ik zie in veel situaties terug dat vrijheid de kern is van waar mensen naar verlangen. Men legt elkaar grenzen op waardoor je niet je eigen leven leidt, maar geleefd wordt.”

Wat voor grenzen zijn dat dan, volgens u?

“Het kan gaan om normen, waardoor je bijvoorbeeld niet de ruimte krijgt fouten te maken. Of je moet je leven leiden zoals een ander het wil. Dat was bij veel vrouwen in de fotoserie het geval.”

Waarom heeft u voor deze vrouwen gekozen?

“De vrouwen, die zich hebben gemeld na een oproep op sociale media, hebben op verschillende manieren voor hun vrijheid moeten vechten. Oorspronkelijk wilde ik zo’n vijf vrouwen portretteren, maar er waren er meer die hun verhaal wilden delen. De verhalen waren zo bijzonder en tegelijkertijd zo herkenbaar dat ik ze niet kon laten liggen. Het zijn vrouwen die je op straat zo voorbij kunt lopen, zonder dat je weet dat ze zo’n verhaal met zich meedragen.”

Heeft u een voorbeeld van een verhaal dat u zal bijblijven?

“Er zit een vrouw tussen die op jonge leeftijd gelieerd is geraakt aan de zwartekousenkerk. Ze ervoer dat als een sekte. Haar ex-man, met wie ze dertig jaar getrouwd was, had haar erin meegenomen. Vervolgens heeft zij zichzelf daar helemaal in verloren. Toch voelde ze continu dat het niet bij haar paste. Ze raakte depressief en heeft toen therapieën gevolgd, om meer tot zichzelf te komen. Daarna verliet ze de kerk.”

“Maar de verhalen zijn heel uiteenlopend. Een andere vrouw hing jaren haar haren over haar gezicht. Dat deed ze om een litteken op haar wang te verbergen, dat ze als baby heeft opgelopen als gevolg van een brandwond. In de puberteit heeft ze zich daardoor heel onzeker en kwetsbaar gevoeld. Pas sinds kort durft ze weer haar haren in een knotje of een staart te doen.”

U hebt de foto’s van de vrouwen op verschillende locaties in Amsterdam genomen. Waarom?

“Amsterdam staat bekend als een tolerante stad, met vrijheden die in de rest van de wereld niet vanzelfsprekend zijn. Ik heb met name daarom voor Amsterdam-Zuidoost gekozen, omdat de Bijlmer een plek is waar vrijheid als thema tot zijn recht komt. Zo heb ik sommige vrouwen gefotografeerd op het Anton de Komplein, dat vernoemd is naar de Surinaamse verzetsstrijder. Maar vrijheid is verweven met deze stad: zo is Het Parool ook geboren in een periode dat vrijheid niet vanzelfsprekend was. ”

Wanneer is de fotoserie voor u geslaagd?

“Dat is ze al, want voor veel vrouwen is dit project een emotionele doorbraak. De vrouwen stellen zich met hun verhaal kwetsbaar op om andere vrouwen te helpen. Dat zie ik als een enorme kracht. Ik hoop dat vrouwen zullen beseffen dat ze niet perfect hoeven te zijn. Dat er ruimte is om fouten te maken en dat je omgeving je met liefde overeind hoort te helpen. Bovenal hoop ik dat vrouwen zich door de fotoserie zullen realiseren dat er altijd een keuze is.”

De volledige fotoserie deelt Nankoe de gehele maand maart op de socialemediakanalen van Stage & Stories, onder de hashtag ‘#vrijheidisvoormij’.

null Beeld Meera Nankoe / Stage & Stories
Beeld Meera Nankoe / Stage & Stories
null Beeld Meera Nankoe / Stage & Stories
Beeld Meera Nankoe / Stage & Stories
null Beeld Meera Nankoe / Stage & Stories
Beeld Meera Nankoe / Stage & Stories
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden