Amsterdamse VR-film geselecteerd voor SXSW-festival

De korte VR-film Incitement van de Amsterdamse regisseur Wiebe van den Ende is geselecteerd voor het Amerikaanse SXSW-festival.

Wiebe van den ­Ende, regisseur vertoont VR-film op alternatief festival SXSW in Texas. Beeld RVDA
Wiebe van den ­Ende, regisseur vertoont VR-film op alternatief festival SXSW in Texas.Beeld RVDA

Vroeger was Van den Ende zanger in Smogus. De nu-metalband haalde Lowlands, maar de droom ooit ook nog eens op SXSW (South by South West) te spelen, kwam niet uit. Als filmregisseur maakt Van den Ende die droom alsnog waar: op de komende editie van SXSW, van 8 tot 17 maart in Austin, Texas, beleeft zijn korte film Incitement zijn wereldpremière.

SXSW is vooral bekend als muziekfestival en -beurs, maar het sinds 1987 jaarlijks georganiseerde evenement wil mensen uit zoveel mogelijk artistieke disciplines samenbrengen. Film neemt daarbij een voorname plaats in. Incitement, een 'dark comedy', is een van de achttien virtualreality­projecten die werden geselecteerd voor het filmprogramma.

Chriet Titulaer
Op het Amsterdamse kantoor van Wiebe van den Ende, die al diverse korte films regisseerde, mogen we alvast even kijken. VR-bril op dus, zo'n ding dat - als je daar oud genoeg voor bent - toch snel associaties oproept met toekomstvoorspeller Chriet Titulaer, maar dat hier echt iets toevoegt aan de filmbeleving: niks plat vlak, het beeld is voor, achter, boven en onder je.

Maar interactief is Incitement niet. Rondkijken kan, rondlopen niet, je hebt ook geen invloed op wat er gebeurt in het verhaal.

Bij het bekijken van Incitement voel je je al snel een voyeur. Als de hoofd­figuren Luis en Sara naakt in bed liggen, maar ook als de twee een nogal verhitte dialoog voeren.

Hij aan de ene kant van hun slaapkamer, zij aan de andere. In één blik zijn de twee geliefden niet te vangen en dus draai je, met die VR-bril op je hoofd, telkens van de ene naar de andere spreker. "Als de scheidsrechter bij een tenniswedstrijd," zegt Wiebe van den Ende.

Waar Luis en Sara in Incitement over spreken, laat zich niet navertellen zonder de plot van de film te verraden. De tagline op het affiche: Every couple has their quirks. Ofwel: ieder stel heeft zijn eigenaardigheden. "Die eigenaardigheden maken een stel tot stel," zegt Van Ende.

"Van koosnaampjes waarvan je niet wil dat anderen ze weten tot je gedrag in bed. Ik vind dat leuk. En ik vind het als filmmaker ook leuk heel gewone situaties lekker te laten ontsporen. Dat je denkt: wat is het meeste extreme dat hier kan gebeuren?"

Weddenschap
De allereerste versie van Incitement was het resultaat van een weddenschap. "Ik was drie dagen op vakantie in São Paolo en iemand daagde me uit in die tijd een minispeelfilm te maken. Dat is gelukt, maar ik had wel het idee dat er meer in zat, zeker waar het de likeability van het koppel betrof. Het virtualreality-element heeft ook veel toegevoegd."

Hoe wordt Incitement op SXSW vertoond? "Er zijn screenings in zalen waar zo'n dertig tot veertig VR-brillen beschikbaar zijn. Verder hebben wij zelf gedurende het festival een eigen booth waar we vier brillen hebben voor iedereen die is geïnteresseerd."

De volgende droom die Van den Ende wil waarmaken, is het regisseren van een complete speelfilm, wederom een donkere komedie. Het script is nog in de conceptfase, de titel heeft hij al: CAMERON & How to never out­shine a bride and other futilities in a life and death situation.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden