Amsterdamse verkoper van 'Mein Kampf' verhoord

Om vast te stellen of eigenaar Michiel van Eyck van The Totalitarian Art Gallery op het Singel vervolgd kan worden, is hij vanochtend op het politiebureau verhoord over zijn verkoop van Hitlers boek 'Mein Kampf'.

Merel Straathof
null Beeld anp
Beeld anp

Het betrof een één uur durend verhoor op politiebureau IJtunnel. Aanleiding is de aangifte van Joods Federatief Nederland (JFN) eind oktober, nadat via de media bekend was geworden dat Van Eyck exemplaren van het omstreden boek al zeker zes jaar verkoopt.

Volgens de handelaar liep de rechercheur een vragenlijst af om vast te stellen op welke manier hij de boeken verkoopt, in welke context, hoeveel exemplaren, aan wie en wat zijn motivatie is. 'Ik heb geen advocaat meegenomen zoals ze me adviseerden, ik kan mijn standpunt prima zelf verwoorden. Ik heb niets achtergehouden, justitie mag het allemaal weten en het voor de rechter brengen. Laat de rechter of de politiek er maar eens een uitspraak over doen.'

Kwaadaardige inhoud
De laatste jurisprudentie stamt nog uit 1978: een arrest van de Hoge Raad die bepaalde dat een boekverkoper 'Mein Kampf' niet had mogen verspreiden, ook al had hij dat zonder kwade bedoelingen gedaan. Het ging om de kwaadaardige inhoud van het boek.

Van Eyck vindt die benadering achterhaald, en benadrukt dat hij 'zeker' niet bezig is met haatzaaiing in zijn winkel met propagandakunst en andere historische objecten. In zijn winkel treft men ook speldjes met nazikruisen en een beeld van Lenin.

Het Openbaar Ministerie is nog bezig met het onderzoek en kan niet zeggen wanneer het duidelijk heeft of het Van Eyck gaat vervolgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden