Amsterdamse toneelversie van boek Jane Austen

Een Amsterdams amateurgezelschap gaat in maart een Nederlandse toneelbewerking van het wereldberoemde boek Pride and Prejudice van schrijfster Jane Austen opvoeren.

ANP
null Beeld Archief
Beeld Archief

Het is voor het eerst, zover de makers weten, dat het boek in Nederland op de planken wordt gebracht. Wel werd eerder in België een aantal versies gemaakt.

De roman van Austen werd voor het eerst gepubliceerd in 1813. Het boek vertelt over het echtpaar Bennett dat maar liefst vijf dochters moet uithuwelijken. De rebelse dochter Elizabeth voelt er echter niets voor om met de saaie geestelijke William te moeten trouwen. In haar zoektocht naar de ideale man stuit zij op de rijke, hooghartige Darcy. Het verhaal werd meerdere malen verfilmd.

"De versies die we in België hebben gevonden, concentreren zich helemaal op Darcy en Elizabeth", vertelt schrijfster en actrice Lenneke van der Voort. "Dat is jammer, want juist alle personages die om hen heen zwermen, maken het verhaal zo grappig." Zij heeft de afgelopen jaren samen met haar zus en broer de dialogen vertaald en de roman bewerkt tot toneelstuk. "Het is een bijzonder verhaal over een vrouw die in een lastige tijd toch probeert haar waardigheid te behouden en haar plek probeert te vinden."

Pride and Prejudice wordt op 25 en 26 maart opgevoerd in Toneelschool De Trap in Amsterdam. Daarnaast gaat gelegenheidsgezelschap P&P de voorstelling op een aantal scholen in de regio opvoeren. P&P bestaat uit vijf acteurs die in totaal veertien personages spelen. De groep komt voor uit de voormalige Amsterdamse toneelgroep De Schone Schijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden