PlusAchtergrond

Amsterdamse theaters openen deuren voor ludieke protestactie ‘Kapsalon Theater’

De Kleine Komedie zet woensdag de deuren open voor de ludieke protestactie Kapsalon Theater, opgezet door Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Terwijl de kappers hun werk doen, staan er optredens gepland van cabaretiers.

Jan Pieter Ekker
De zaal van De Kleine Komedie wordt woensdag gebruikt als kapsalon met wachtkamer waarin de bezoekers door cabaretiers worden vermaakt. Beeld ANP
De zaal van De Kleine Komedie wordt woensdag gebruikt als kapsalon met wachtkamer waarin de bezoekers door cabaretiers worden vermaakt.Beeld ANP

Onder anderen Youp van ’t Hek, Freek de Jonge, Bert Visser, Brigitte Kaandorp, Jochem Myjer, Claudia de Breij, Henry van Loon, Ton Kas en Yentl en De Boer doen mee. Met de actie, die ook in andere delen van het land wordt gevoerd, vragen de cabaretiers aandacht voor hun sector die al twee jaar in de overlevingsstand staat.

Wallis de Vries maakt zich al sinds het begin van de coronacrisis druk over het dedain voor de sector dat premier Mark Rutte aan de dag legt en de weinig daadkrachtige aanpak van – toen nog – minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). “Toen zag ik Angela Merkel uit haar hoofd een speech van een kwartier houden waarin ze de kunstenaars in Duitsland een hart onder de riem stak. Dat was zo mooi dat ik dacht: luister daar eens naar. Ik heb er een liedje over gemaakt,Tanz, waarvan ik niet het idee heb dat Rutte het heeft beluisterd; elke keer dat hij zich uitlaat over cultuur ben ik weer gegeneerd. Ik weet dat hij veel op zijn bordje heeft, maar ik vind het gênant dat de leider van een westers welvarend land zo weinig heeft met kunst en cultuur.”

Knipbeurt

Afgelopen vrijdag, in aanloop naar de eerste coronapersconferentie van het nieuwe kabinet, had Wallis de Vries nog een beetje hoop dat het duo Dijkgraaf-Uslu er voor zou zorgen dat de cultuursector ook open zou mogen. “Je zag wel aan Rutte dat er flink op hem is ingepraat, want hij zei dat hij snapt dat het heel vervelend is, maar toch verandert er vooralsnog niks.”

Er moest dus iets gebeuren en toen Wallis de Vries hoorde van het idee van haar collega Diederik Ebbinge om De Kleine Komedie om te bouwen tot kapsalon, was het sommetje snel gemaakt. “Het is volgens mij helemaal binnen de regels: je kunt een afspraak maken bij een kapper, en terwijl je wordt geknipt of op je knipbeurt zit te wachten, word je vermaakt door een cabaretier.”

Ook het Amsterdams Theaterhuis, Podium Mozaïek en De Roode Bioscoop openen woensdag hun deuren. Roué Verveer en Dolf Jansen treden op in Zaandam, Claudia de Breij in Utrecht, Theo Maassen op Texel en Wallis de Vries zal zelf in Emmen optreden. Daarbij is het belangrijk dat alles volgens de regels gaat. “We houden ons aan de regels die gelden voor de kapsalons: we hanteren de openingstijden van de kappers, vragen om QR-codes, mensen dragen mondkapjes en houden anderhalve meter afstand.”

Eenmalige actie

Met een zucht: “Het hele idee is om weer even te spelen en zo weer even van ons te laten horen. We zijn het er allemaal zó mee oneens; ik spreek echt niemand die zegt: nou jongens, tut-tut-tut, rustig aan, jullie moeten gewoon nog heel even dicht blijven. Niemand begrijpt het meer.”

Het is een eenmalige actie, benadrukt Wallis de Vries, hoewel ze vreest dat de theaters ook na 25 januari dicht moeten blijven, ‘omdat nu de winkels weer zijn open gegaan’. “Ik zou ook later nog actie willen voeren, maar het moet wel ludiek zijn, omdat dat ons vak is. Hoewel de grondtoon uiterst serieus is, kan ik nu eenmaal het best op een speelse manier actievoeren. Maar het is wel jammer dat Rutte zijn oren laat hangen naar de grootste schreeuwers. Terwijl je de mensen ook zou kunnen opvoeden. Je kunt ook zeggen: als jullie met tractors komen, luisteren we gewoon niet.”

Komedie Kapsalon: woensdag tot 17.00 uur in De Kleine Komedie. Inschrijven voor een behandeling kan vanaf dinsdag via dekleinekomedie.nl. De actie is te volgen op instagram via @kapsalontheater.

Directeur wil van Debatcentrum De Balie geloofsgenootschap maken

Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, wil een ‘levensbeschouwend genootschap’ maken van zijn debatcentrum op het Leidseplein. Door De Balie bij de Kamer van Koophandel in te schrijven als ‘De kerk der rede’ of ‘De linkse kerk’ denkt hij binnen de regels open te kunnen ‘en elkaar troost te bieden.’

Dat vertelde Albrecht in WNL Op Zondag. Het is hem ernst, benadrukte Albrecht. “Ik begrijp niet waarom je op de Veluwe iedere zondag een 2000 jaar oud boek mag bespreken – daar ben ik overigens helemaal voor –, maar in hartje Amsterdam niet bijeen mag komen om een boek te bespreken van vorige maand. Ik zie het verschil niet.”

Albrecht liet verder weten dat hij graag het gesprek aan zou gaan over het feit dat de overheid al twee jaar verkondigt dat cultuur niet-essentieel is. “Ik denk dat cultuur voor heel veel mensen een zeer essentiële levensinvulling is, net zoals religie dat kan zijn. Niet meer, maar ook niet minder – ik vind die achterstelling onbegrijpelijk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden