Amsterdamse studente maakt beste studentenfilm van Europa

De Nederlandse film If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy van Mea Dols de Jong heeft de hoofdprijs en de publieksprijs gewonnen op het Sehsuchte Festival in Berlijn. Dit is het belangrijkste studentenfilmfestival van Europa.

Screenshot uit de documentaire. Beeld NPO
Screenshot uit de documentaire.Beeld NPO

De documentaire, die eerder te zien was op het IDFA, is het afstudeerproject van de Amsterdamse regisseur Mea Dols de Jong, de dochter van regisseur Ate de Jong.

In de film onderzoekt Mea Dols de Jong (26) de mening van haar moeder dat een relatie met een man een tijdelijk iets is. Ook de vrouwen van de drie generaties voor haar moeder hebben er nooit een langdurige relatie op nagehouden. De Jong analyseert deze 'familietraditie' en vraagt zich af of zij deze gaat voortzetten.

Grote internationale filmfestivals
In het juryrapport staat dat 'de filmmaakster heel bewust de camera benut als katalysator voor gesprekken die anders niet zouden plaatsvinden. Daarbij is ze moedig genoeg haar eigen machtspositie achter de camera op te geven en ook zelf ondervraagd te worden. Hierbij ontstaat een verbazingwekkend grote intimiteit zonder dat de kijker in de rol van voyeur wordt geduwd'.

If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy is nu uitgenodigd op talloze grote internationale filmfestivals, waaronder die in Huesca, Tel Aviv en Petersburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden