Amsterdamse Kunstraad wil 40 miljoen extra voor cultuur

Een grotere, nieuwe Meervaart, een kunsthal in Zuidoost en veertig miljoen euro erbij voor cultuur. De Amsterdamse Kunstraad heeft grootse plannen voor de toekomstige gemeenteraad.

Maxime Smit
De Kunstraad adviseert onder meer de Meervaart te voorzien van een nieuw, modern gebouw. Beeld anp
De Kunstraad adviseert onder meer de Meervaart te voorzien van een nieuw, modern gebouw.Beeld anp

'Amsterdam heeft een nieuwe status bereikt,' schrijft de Kunstraad in een adviesrapport dat het woensdagochtend heeft uitgebracht. 'De stad is een metropool geworden waar 17 miljoen bezoekers per jaar naar toe komen. Dit vereist een andere schaal van culturele voorzieningen.'

Die andere schaal zit 'm als het aan de Kunstraad ligt in jaarlijks veertig miljoen euro extra aan investeringen in de Amsterdamse cultuursector. Nu Den Haag onlangs heeft aangekondigd meer in cultuur te willen inversteren, kan Amsterdam niet achterblijven, vinden ze bij de raad. Amsterdam geeft jaarlijks 160 miljoen euro uit aan cultuur.

Meervaart
De adviezen zijn opgeschreven in een document dat de naam Advies Culturele Investeringsrekening Amsterdam draagt. Erin staan onder andere plannen om de Meervaart te voorzien van een nieuw, modern gebouw, het Amsterdamse Bostheater te renoveren en meer te investeren in cultuur op de Zuidas.

De Meervaart zou bijvoorbeeld met een nieuw gebouw meer een trekpleister voor het gebied rond de Sloterplas kunnen worden. 'Wat mist is een gamechanger die dit gebied in één keer op de kaart zet,' aldus het rapport.

Voor het Amsterdamse Bostheater denkt de Kunstraad eraan gebiedsontwikkeling rond het theater te stimuleren. "Met een beetje fantasie ligt het theater op een eiland," zegt Guikje Roethof, algemeen secretaris. "Het is omgeven door water. Dat gebied zou een landschapsarchitect eens goed kunnen aanpakken. Denk aan exposities in de openbare ruimte, goede horeca, een renovatie van het theater zelf, betere toiletvoorzieningen."

Hoge huurkosten
In de praktijk vloeit veel cultuurbudget terug naar de gemeente, omdat cultuurinstellingen hoge huurkosten hebben. Veel instellingen huren hun pand van de gemeente. De geadviseerde verhoging van veertig miljoen euro is bedoeld als extra budget voor de inhoudelijke kant van cultuurbeleid, zoals cultuureducatie en het maken van programma's.

De Kunstraad wil met het rapport een aanzet geven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Een advies van de raad is niet bindend, maar weegt wel mee in het kunstenbeleid van de stad.

Lees ook: Kunstraad: nieuwe culturele iconen om drukte te spreiden

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden