Plus

Amsterdamse kunstenaar Dadara is een bloedserieuze clown

De veelzijdige Amsterdamse kunstenaar Dadara heeft al zijn projecten samengebracht in een sprankelend boek, Open Your Mind So We Can Use Your Data. Alles lijkt met elkaar verbonden.

Jan Pieter Ekker
De roze tank met vier lopen (vier keer de slagkracht maar hij kan geen kant op), uit protest tegen oorlog. Beeld Dadara
De roze tank met vier lopen (vier keer de slagkracht maar hij kan geen kant op), uit protest tegen oorlog.Beeld Dadara

Veel veelzijdiger dan Dadara zie je ze niet vaak. In een vorig leven was hij 'housekunstenaar', en drukte hij met zijn flyers, posters en platenhoezen zijn stempel op de opkomende dancescene.

Sindsdien was hij schilder, ontwerper, illustrator en cartoonist, filmmaker en beeldhouwer, performance artist en theatermaker.

Dadara blies een roze tank op in Ruigoord (Love, Peace and Terror), plaatste een 9 meter hoog standbeeld bij het Rijksmuseum (Greyman, Statue of No Liberty, ofwel grijze man, on-vrijheidsbeeld) en richtte een alternatieve grenspost op, die je moest passeren om je eigen dromen te bereiken (Dreamyourtopia).

Dadara bedacht een zwembad vol met kunstzinnige bankbiljetten waarin je, zoals Dagobert Duck, letterlijk een duik kon nemen, en hij begon zijn eigen bank (Exchanghibition Bank), een rondreizend wisselkantoor waar geldbiljetten kon worden omgewisseld voor biljetten van Nul, Miljoen, Oneindig, Liefde en meer.

Schip in brand
Toen hij vijftien was, doopte Daniel Pjotr Rozenberg (1969 Lodz) zich om tot Dadara, een afgeleide van zijn eigen naam en van dada, de kunststroming waarmee hij zich verwant voelt.

De Amsterdamse kunstenaar is clownesk en tegelijkertijd serieus; een bloedserieuze clown, die je met zijn geëngageerde werken anders naar de wereld doet kijken.

Zo bouwde Dadara in 2002 een 15 meter lang en hoog houten schip dat van het Over het IJ-festival werd verscheept naar de zoutwoestijn in Nevada, om op de slotavond van het festival Burning Man geofferd en in brand te worden gestoken.

Het idee was: een groep zonderlingen in de woestijn bouwt een gigantisch houten schip. de Fool's Ark, om de laatste 'dwazen' op aarde te redden van het kwaad en de globalisering.

Het kwaad werd belichaamd door de greymen (metershoge beelden van grijze mannen met aktetassen en dollartekens); langzaam maar zeker werden vrijheid, humor en creativiteit vervangen door kleurloosheid, machtsdrift en hebzucht.

De enige die de wereld nog kon redden was God in hoogsteigen persoon. Hij stuurde zijn engelen op de greymen af om ze te verwoesten. Een bloederige massaslachting volgde en eindigde met de leuze: 'At last we discovered some colour inside greyman.'

Duimgerichte meditaties
Er gaat bij Dadara vaker iets de lucht in of in de fik. In 2013 liet hij, ook op Burning Man, een metershoog, goud geverfd Like-symbool op een altaar verbranden.

Niet omdat hij een hekel heeft aan duimen, Facebook of internet in het algemeen, maar omdat hij vindt dat je ook zonder knop iets leuk kunt vinden. Met duimgerichte rituelen en meditaties probeerde hij de festivalgangers dichter bij 'Enlikement' te brengen.

Al die geestige, vluchtige projecten en nog veel meer heeft Dadara samengebracht in een sprankelend, in samenwerking met KochxBos Gallery gemaakt kunstenaarsboek, Open Your Mind So We Can Use Your Data.

Van Fool's Ark tot Like 4 Real, van de roze tank tot Greymen: alles blijkt met elkaar verbonden in de wonderlijke wereld van Dadara. Dada Land is een plek waar het prettig toeven is.

Open Your Mind So We Can Use Your Data van Dadara is te koop in de Kochxbos Gallery, Eerste Anjeliersdwarsstraat 36, en via dadarabook.com.

Afbeelding uit het boek Open Your Mind So We Can Use Your Data. Beeld Dadara
Afbeelding uit het boek Open Your Mind So We Can Use Your Data.Beeld Dadara
null Beeld Dadara
Beeld Dadara
null Beeld Dadara
Beeld Dadara

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden