Amsterdamse glas-in-loodramen als inspiratie voor kledinglijn

Glas-in-lood op een bloesje: ontwerper Nina van der Weiden gebruikte Amsterdamse architectuur als inspiratie voor haar kledinglijn Kapsones.

Het glas-in-lood van het Zaragebouw komt terug op een bloes van Nina van der Weiden. Beeld Kapsones Amsterdam
Het glas-in-lood van het Zaragebouw komt terug op een bloes van Nina van der Weiden.Beeld Kapsones Amsterdam

Van der Weiden (28) gebruikt expres onbekende, maar volgens haar minstens zo indrukwekkende, typisch Amsterdamse aanzichten als inspiratie. Zo hebben haar eerste drie unisexbloesjes een print van bekend Amsterdams glas-in-lood: van de Raphaëlkerk, het Nieuwe Huis en het Zaragebouw in de Kalverstraat.

"Amsterdam is veel meer dan alleen de grachtenpanden of de Magere Brug," zegt Van der Weiden. De in Castricum geboren ontwerpster raakte sinds haar verhuizing naar Amsterdam acht jaar geleden in gefascineerd door de architectuur en was onder de indruk van het toerisme in de stad.

Toeristen
Het idee voor de kledinglijn ontstond tijdens het schrijven van haar boek How To Avoid The Other Tourists in Amsterdam, dat in 2015 uitkwam. Het is een gids voor toeristen die niet de gebaande paden willen treden, en het echte Amsterdam willen ontdekken.

Daarvoor was ze geregeld voor onderzoek in het Stadsarchief en stuitte zo op details die ze nog nooit in het echt had gezien. "Ik kwam erachter dat ik me altijd door de stad verplaatste zonder omhoog te kijken. Als je niet weet waar je moet kijken, zie je de mooiste dingen over het hoofd."

De Jaren
Met de all-over prints moeten die ondergewaardeerde iconische beelden eindelijk de erkenning krijgen die ze verdienen. Het volgende patroon waarop het oog van Van der Weiden is gevallen, zijn de vloertegels van café de Jaren in de Nieuwe Doelenstraat.

De bloesjes, te koop bij Toon en La Maison de Sophie, zijn niet voor iedereen, benadrukt Van der Weiden. Je moet wel lef hebben de flamboyante bloesjes te dragen. "Vandaar ook de naam, Kapsones. Je hoeft niet uit Amsterdam te komen om ze mooi te vinden, maar je moet wel de juiste attitude hebben om ze te kunnen dragen."

Raphaëlkerk Beeld Nina van der Weiden
RaphaëlkerkBeeld Nina van der Weiden
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden